Johnny Hoogerland over Westra: 'Ik wenste hem nog een goede kerst, maar kreeg geen reactie meer, droevig dat het zo eindigt'

Het overlijden van Lieuwe Westra sloeg in als een bom. Bij wielerliefhebbers, maar zeker ook bij een oud-teamgenoot als Johnny Hoogerland.

Tour de France 2013 training Vacansoleil - DCM

Hoogerland reed met de Fries samen bij Vacansoleil en gisteravond deed hij zijn verhaal bij NOS Langs de Lijn. "Ik heb veel mooie herinneringen aan Lieuwe. We werden samen prof, reden samen voor het eerst de Tour. Alle klassiekers die we in het voorjaar reden, waren voor ons allebei de eerste. Eerste keer Ronde van Vlaanderen, eerste keer Parijs-Roubaix. We hebben veel mooie dingen meegemaakt samen."

Westra stond zelfs aan de basis van de nationale titel van Hoogerland in 2013. "Blanco had een hele sterke ploeg, maar Lieuwe reed na twee kilometer weg en heeft vervolgens tweehonderd kilometer solo gereden. De halve Blanco-ploeg was daarna weg. Hij reed in zijn eentje tien man kapot. Uiteindelijk werd ik Nederlands kampioen, mede door Lieuwe zijn actie."

Volgens Hoogerland was Westra een ideale helper. Iemand met de neiging om zichzelf weg te cijferen voor anderen. "Eigenlijk was Lieuwe te goed, hij stond altijd voor iedereen klaar. Hij heeft zelf hele mooie dingen gepresteerd, maar hij kon zich extreem wegcijferen. Als het dan lukte, was hij ook oprecht blij voor je. Daar genoot hij van."

Kerst

Na zijn loopbaan, die Westra stopte vanwege een depressie, opende hij een bed & breakfast in Spanje. Na de scheiding met zijn vrouw is het bergafwaarts gegaan. Hoogerland: "Hij is in een depressie geraakt. Heel veel mensen hebben hem altijd willen helpen, maar hij was eigenlijk niet meer te helpen. Het is heel droevig om te zien dat zo'n topsporter, iemand die zo hard voor zichzelf kan zijn, moederziel alleen eindigt."

In de laatste maanden heeft Hoogerland nog weleens geprobeerd contact te leggen met zijn ex-ploegmaat, die onder meer ritten won in Parijs-Nice en het Critérium du Dauphiné. "Niemand kon meer echt contact met hem krijgen. Met kerst heb ik hem nog een bericht gestuurd. 'Fijne kerst, Lieuwe.' Maar geen reactie. Het is heel droevig dat het zo eindigt."

Achtergrond
  • Photo Sabine Jacob/Wessel van Keuk/Cor Vos © 2013