Alberto Bettiol trapt WorldTour-seizoen af met proloogzege in regenachtige Tour Down Under

Alberto Bettiol heeft de proloog van de Tour Down Under gewonnen. De Italiaan profiteerde optimaal van de droge omstandigheden.

Santos Tour Down Under stage-1 - elite men

Het wielerseizoen is officieel begonnen! De WorldTour-jaargang begon met een proloog van 5,5 kilometer in de Tour Down Under. Het werd enigszins een gedevalueerde variant ervan, want door de regenachtige weersomstandigheden konden velen niet voluit gaan. Sterker nog, op een gegeven moment vielen de renners bij bosjes. Onder anderen Sean Quinn, Jensen Plowright en Alessandro Covi gingen tegen de vlakte.

Wie wel voluit kon gaan: Alberto Bettiol. De Italiaan van EF Education-EasyPost reed in droge omstandigheden en deed zes minuten en 19 seconden over de proloog. Daarmee was hij veel sneller dan de andere renners die in het begin startten. Hoewel de omstandigheden op een gegeven moment weer iets beter leken te worden en Michael Matthews op veertien seconden van Bettiol enigszins dichtbij kwam, bleek beetje bij beetje hoe goed Bettiol daadwerkelijk had gereden.

Matthews gold vooraf als een van de favorieten, maar de grote kanonnen moesten nog komen met onder anderen Rohan Dennis, Ethan Hayter, Magnus Sheffield en kersvers Australisch kampioen tijdrijden Jay Vine. De renner van Team Jumbo-Visma kwam er niet aan te pas, maar zeker Sheffield vloog over het parkoers. Hij moest desondanks toch acht seconden toegeven aan de meet.

Ook Vine deed het naar behoren, maar kon de tijd van Bettiol uiteindelijk nooit echt bedreigen. Dus leek het lot van Bettiol in handen te liggen van Hayter. De renner die hij het meest moest vrezen. Al waren de omstandigheden weer dusdanig gekanteld dat ook jongens als Julius Johansen, Kaden Groves en de Nederlander Tim van Dijke het goed deden. De Zeeuw nam alleen te veel risico, waardoor hij ten val kwam. Hayter had al met al niet zijn beste dag, waardoor Bettiol de eerste koers van het WorldTour-jaar won.

Nieuws
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023