🎥 Phil Bauhaus wint, Gesink moet opgeven na harde val op hoofd in Tour Down Under: 'Zag er heel naar uit'

Een rampzalig begin van het jaar voor de arme Gesink. Beelden van de val in het artikel. Hij wordt van achteren van z'n fiets gemaaid. (Ook beelden van de sprint en de uitslag.)

Santos Tour Down Under stage-1 - elite men

Gisteren ging de Tour Down Under van start met een door Alberto Bettiol gewonnen proloog (niet op tijdritfietsen, maar op wegfietsen) in de straten van Adelaide. De eerste etappe in lijn van 149 kilometer van Tanunda weer terug naar Tanunda was er eentje voor de sprinters.

Val Gesink

In de koers was er helaas slecht nieuws te melden van het Nederlandse front. Robert Gesink, die gisteren nog zei er misschien nog wel een jaartje aan vast te willen knopen na 2023, begon het huidige seizoen in mineur. Met nog zo'n 24 kilometer te rijden kwam hij zwaar ten val, waardoor hij moest opgeven.

In onderstaande beelden zie je na iets meer dan een minuut dat Gesink buiten z'n schuld om van achteren van z'n fiets wordt gemaaid door een Fransman en geen schijn van kans heeft. Een jaar dat begint met veel pech dus, zo zag ook zijn ploegleider Addy Engels.

"De valpartij zag er erg naar uit. Het was al vrij snel duidelijk dat hij zijn weg niet meer kon vervolgen. Gelukkig gaat het nu naar omstandigheden goed met hem, maar we moeten dat goed opvolgen. We kunnen niet anders concluderen dan dat dit een slechte dag is voor de ploeg. Met het verlies van Robert slikken we een bittere pil", zegt hij op de site van de ploeg.

Beelden sprint

Ook in de sprint werd er weer gevallen, waardoor de echte sprint uiteindelijk maar met een klein groepje was. Alle sprinters waren er wel en Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) bleef Caleb Ewan (namens een Australische gelegenheidsploeg rijdend) nipt voor. De hele uitslag zie je onder de beelden van de sprint.

In het algemeen klassement behoudt Bettiol de leiderstrui, maar door bonificaties komt Michael Matthews wel dichterbij.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

Eerder in de rit kwam Sjoerd Bax van UAE Team Emirates ook al ten val, maar hij kon zijn weg vervolgen. Dat kon Team DSM-kopman Patrick Bevin niet zeggen; hij lag erbij in dezelfde val en moest opgeven.

Morgen rijden de renners over iets meer dan 150 kilometer van Brighton na Victor Harbour. Na een lastige, technische finale (weer kans op valpartijen dus..) wordt het vermoedelijke sprinten in de straten van het havenplaatsje.

Nieuws
  • Photo: Kei Tsuji/SCA/Cor Vos © 2023