Strava verhoogt prijzen, maar doet dat op vrij aparte wijze (het is is niet voor iedereen hetzelfde)

Ook een betaald abonnement bij Strava? We leggen uit hoe je kunt checken wat het bij jou gaat kosten..

womenÕs Tour of Great Britain 2014 Press conference

'Als het niet op Strava staat, is het niet gebeurd', een veel gehoord credo onder wielrenners. De wieler-app die je wielerritten digitaliseert en online zet is een must voor (bijna) iedereen die een racefiets, gravelbike en/of mountainbike heeft.

Stravabakker

Eerst was Strava voor iedereen en altijd gratis. De laatste jaren kun je alleen van alle functies die de app en website biedt, gebruik maken tegen een vergoeding. Op zich niet onlogisch, ze zijn immers een bedrijf en leveren een service. Bij de bakker is het brood ook niet gratis...

Zo kunnen betalende leden routes uitstippelen en in de vorm van een gpx naar hun Garmin/Wahoo sturen, maar zijn ook alle segmenten en leaderboards zichtbaar voor betalende leden. De prijs van zo'n abonnement bleef jarenlang gelijk - in Nederland kost het 59,99 euro per jaar.

Maar ook bij Strava slaat de inflatie kennelijk toe, want ze gaan hun prijzen verhogen. En dat doen ze dan weer niet zoals de bakker het doet: gewoon een prijslijst voor iedereen met hogere prijzen erop.

In onderstaande video legt een Britse wieler-YouTuber uit hoe de vork in de vrij ingewikkelde steel zit. Kort gezegd komt het erop neer dat of je abonnementsgeld verhoogd wordt en hoeveel dat dan is te maken heeft met waar je woont en hoe lang je al lid bent - of je lidmaatschap hebt geüpdatet.

Onder de tweet met de video leggen we uit hoe je kunt checken wat dit voor jou inhoudt.

Zelf checken

Goed, een vrij uitgebreide video.. We kunnen ons voorstellen dat je 'm niet helemaal hebt bekeken. Daarom even snel uitleg hoe je kunt bekijken wat je zelf komend jaar moet betalen. Dat is gelukkig vrij simpel.

Ga op je Strava-account naar Instellingen en kies daar Mijn Acount. Daar verschijnt dan het volgende scherm (dit is op desktop, op telefoon ziet het er waarschijnlijk anders uit..)

Beeld: Strava

In het geval van de redacteur moet hij nog even op de link van Google Play druk om uit de tergende spanning gehaald te worden van zijn kosten voor 2023.

Beeld: Strava

En tadaa! Goed nieuws voor de redacteur, want hij betaalt in 2023 nog steeds hetzelfde bedrag als vorig jaar. Zit het bij jou anders? Laat het ons weten! We zijn wel benieuwd of er inderdaad verschillen zijn, zoals de YouTuber zegt.

Zelf in het zadel
  • Photo Anton Vos/ Cor Vos © 2014