Vriend die Westra vond: 'Er kwam juist weer vreugde uit hem, hij was als een kind zo blij met zijn inschrijving bij de KVK'

Tot grote schrik van de wielerwereld kwam Lieuwe Westra afgelopen zaterdag om het leven. Vriend Eelke Winkel vond hem in zijn garage.

cobblestones sections of the Paris-Roubaix 2016

De laatste maanden verbleef Lieuwe Westra in Zwaagdijk, waar hij in een garagebox kluste aan auto's of ze schoonmaakte. Samen met vriend Eelke Winkel, die hij leerde kennen via een gezamenlijke vriend. Na Westra zijn scheiding en terugkomst uit Spanje nam Winkel hem zelfs in huis. "Ik zag een gebroken jongen", vertelt Winkel in gesprek met NH Nieuws. "Hij was behoorlijk in de war. We namen hem op sleeptouw."

Westra logeerde bij de familie Winkel en ging dus vaak mee naar de garage. Beetje bij beetje krabbelde hij op de laatste tijd, vertelt Winkel. "Qua depressie ging het met pieken en dalen. Het is geen griepje, dat weer over gaat. Maar de periodes dat het goed ging, werden steeds langer. Hij werd over het algemeen blijer. Dat was het begin van het herstel."

Sterker nog, er lagen zelfs al plannen voor de toekomst. De geboren Fries wilde jongeren met mentale problemen gaan helpen. De dag voor zijn overlijden schrijft hij zich zelfs in bij de Kamer van Koophandel. "Hij was zo blij als een kind. 'Nu kunnen we eindelijk beginnen', zei hij. En dan is het een dag later een heel ander verhaal..."

Winkel doet mede zijn verhaal om speculaties te voorkomen. "Ik heb vernomen dat hij aan hartfalen is gestorven. Ik weet wat er het laatste jaar is gebeurd in zijn leven. En ja: hij had het zwaar, zeker toen hij hier aankwam. Maar hij had ook al een huis gekocht en we hadden plannen voor de toekomst. Dat weten heel veel mensen niet. Het ging eigenlijk juist weer beter met hem. Hij ging weer voor dingen. Er kwam weer vreugde uit hem, dat zag je gewoon. En dan ineens: poef. Ik vind het verschrikkelijk."

Nieuws
  • Photo Miwa/IIJIMA/Cor Vos © 2016