Lance Armstrong over schrappen Tourzeges: 'Enkel concurrenten mogen oordelen en ik ken hun antwoord'

Lance Armstrong is er nog steeds van overtuigd dat zijn zeven Tourzeges hem ten onrechte zijn afgenomen.

Cor Vos Archives

Het is ondertussen 10 jaar geleden dat Lance Armstrong tijdens een interview met Oprah Winfrey de wielerwereld shockeerde met zijn dopingbekentenissen. Op Twitter stelde de gespecialiseerde wielersite procyclingstats daarom de vraag of de Amerikaan zijn zeven Tourzeges moet terugkrijgen.

In de reacties werd er uitvoerig gediscussieerd en gefilosofeerd en brachten 2167 wielerfans hun stem uit. 31,2% van hen vond dat 'The Boss' zijn zeven Tourzeges moet terugkrijgen. 68,8% vindt het afnemen van zijn zeges nog steeds de juiste beslissing.

Ook Armstrong zelf mengde zich in de discussie. "De enige mensen aan wie die vraag zou mogen gesteld worden, zijn degene die toen tegen mij streden", tweette hij op het sociale mediaplatform. "En Ik ken hun antwoord."

De discussie woedt al sinds het schrappen van zijn Tourzeges en verdeelt de meningen in wielerland Zo bleek uit een onderzoek van De Telegraaf enkele jaren geleden dat heel wat oud-winnaars van de Franse wielerronde de naam Armstrong graag terug op de erelijst van de Tour zien staan.

Met Jan Ullrich, Joop Zoetemelk en Miguel Indurain vinden we bij de voorstander vooral renners uit de oudere generatie terug. Bij de 'jongere' lichting Tourwinnaars zijn Evans, Wiggins en Froome uitgesproken tegenstander, terwijl Andy Schleck dan weer vindt dat Armstrong zijn zeven Tourzeges gewoon mag houden.

Achtergrond
  • Foto Cor Vos ©2003 Lance Armstrong solo