Chef-kok Jumbo-Visma: 'Na een nieuwe maaltijd stuurt Wout me soms een bericht: Super lekker!'

Bij Jumbo-Visma laten ze geen detail aan het toeval over. Daarom zijn ze de beste ploeg ter wereld geworden.

Tour de France 2021 stage 15

Een van de dingen waarin Jumbo-Visma vooruitloopt in de wielerwereld, is voeding. Tijdens de perspresentatie vertelde Dylan van Baarle onder de indruk te zijn hoe de voeding is geregeld binnen de ploeg. Een van de mensen die daaraan bijdraagt, is de Belgische chef-kok Ien Vitse. "Je moet er je werk niet voor honderd procent maar voor tweehonderd procent doen. Ik vind het tof om in zo'n topsportomgeving te kunnen werken", vertelt ze in Het Nieuwsblad.

Wie denkt dat bij Jumbo-Visma alles vastligt, heeft het mis. Alles wordt afgewogen, maar renners mogen in principe eten wat ze willen. Als ze maar de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen. "Bij sommige ploegen bepaalt men exact wat hun renners moeten eten. Bij ons verloopt ook alles met een app, maar onze renners krijgen de vrijheid. Renners zijn geen kleine kinderen, en dus moet je hen ook niet zo behandelen. Als je vertrouwen geeft, is de kans groter dat die persoon het ook uitvoert."

Wout van Aert

Vitse legt uit dat ze bij Jumbo-Visma belangrijk vinden: variatie. "Sporten levert spierschade, en eiwitten zijn de bouwstoffen van herstel. Kwark van koemelk is daar bijvoorbeeld een zeer goede bron van. Daar nemen we een paar honderd kilo van mee op stage. De renners eten al een paar keer per dag kwark, en dus probeer ik er ook pannenkoeken, cake of koekjes mee te maken, om af te wisselen."

Een van de renners die Vitse bijstaat is landgenoot Wout van Aert. "Hij is echt sympathiek en houdt de voetjes op de grond. Na een nieuwe maaltijd stuurt hij me soms een bericht: Super lekker! Dat doet natuurlijk deugd. Ik voel me zeker een stukje van de overwinning als Wout een klassieker wint of Jonas Vingegaard de Tour. Ik ben er zeer dankbaar voor dat ik deel uitmaak van zo'n wereldteam."

Achtergrond
  • Photo LB/RB/Cor Vos © 2021