Fabio Jakobsen klopt Fernando Gaviria in San Juan: 'Zonder Evenepoel had ik niet gewonnen'

Fabio Jakobsen heeft zijn eerste zege van het seizoen beet en dankt daarvoor zijn ploegmakker en wereldkampioen Remco Evenepoel voor diens uitstekende lead-out.

Vuelta a San Juan 2023 - 40th Edition - stage 2

In de tweede etappe van de Vuelta a San Juan stond een stevige klim op het menu met een top op 1500 meter hoogte. Bovendien was het puffen en zweten in temperaturen die opliepen tot wel 40 graden! Een groepje vluchters van tien man sterk, met onder meer de 46-jarige Oscar Sevilla, besloot er ondanks de hitte van door te gaan, maar werd ruim op tijd ingerekend door het peloton.

Na het incident in de openingsetappe, verliep de slotkilometer deze keer wel veilig. Remco Evenepoel leverde een uitstekende lead-out voor zijn kopman Fabio Jakobsen, die het nadien afmaakte. Hij bleef de Colombiaan Fernando Gaviria (Movistar) nipt voor. Jon Aberasturi (Trek-Segafredo) snelde naar een derde plek.

Lof voor ploegmakers

Fabio Jakobsen bezorgt the wolfpack zo de eerste zege van het seizoen. Daar was hij uiteraard dolblij mee, te meer omdat hij gisteren niet aan sprinten toekwam vanwege een chaotische slotkilometer.

"Ik heb zondagavond nog gesproken met de organisatie en ze hadden me beloofd dat we een zuivere finale zouden krijgen", vertelde hij na afloop in het flashinterview. "Dat is gelukt en zo is het fijn koersen."

Jakobsen dankt zijn zege aan het uitstekende werk van zijn ploegmakkers bij The Wolfpack. "Remco Evenepoel, Yves Lampaert en Michael Morkov: dit is misschien mijn snelste lead-out ooit. Ik ben trots op hen. En zonder Evenepoel zou ik niet kunnen winnen. Ik heb mijn lead-out echt nodig", aldus een dankbare Fabio Jakobsen.

Uitslag

Fernando Gaviria maakt met een nipte tweede plaats eveneens een sterke indruk. De 28-jarige Colombiaan versierde deze winter een opvallende transfer naar Team Movistar, dat voor het eerst een topsprinter in dienst neemt. Gaviria heeft 49 zeges op zijn palmares staan maar kende, door ziekte en blessures, enkele moeilijke jaren met slechts drie zeges in de voorbije twee seizoenen. Bij de Spaanse formatie hoopt hij zijn oude benen terug te vinden.

Morgen krijgen de sprinters een nieuwe kans in een vlakke rit die 171 kilometer lang is.

Nieuws
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2023