Voor 5 euro per maand steun je een jonge vrouwenwielrenster (en je krijgt er nog een mooi koerspetje bij ook)

In het vrouwenwielrennen is het voor veel opkomende jonge vrouwen moeilijk om te leven van de sport. Jij kunt helpen!

Het vrouwenwielrennen maakte de afgelopen jaren een enorme (r)evolutie door en dat juichen we bij Wieler Revue natuurlijk alleen maar toe. De Nederlandse successen zijn in het vrouwenveld bijna niet te tellen. Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Lorena Wiebes, de jonge honden in de cross, etc..

Maar er zijn ook groeipijnen. Niet alles is hosanna. Met Annemiek van Vleuten hoeven we in financieel opzicht geen medelijden te hebben, maar er is ook een deel van de wielrensters - niet bij de grote ploegen - die bijvoorbeeld hun salaris niet of maar gedeeltelijk uitbetaald krijgen.

In 2021 gold dat volgens onderzoek van TCA (The Cyclists' Alliance, een vakbond voor vrouwenwielrennen waarvan Iris Slappendel de voorzitter is) voor maar liefst 34 procent van de vrouwelijke wielrensters. Zo'n 39 procent van hen zegt er een baan(tje) naast te hebben.

Wielervolger Beni Naesen, onder andere van de podcast Lantern Rouge, wees ons onlangs op Twitter op een mooie actie van TCA, waarbij je voor verschillende bedragen kunt bijdragen aan een veilige werkomgeving voor wielrenster, met een eerlijk loon. Hier vind je de link om zelf een bijdrage te leveren, er zijn dus verschillende mogelijkheden.

En zoals je ziet, krijg je ook nog een kek koerspetje als je TCA steunt in haar strijd voor een eerlijker vrouwenwielrennen met betere betaling, juist ook voor de jonge talenten. Belangrijk om de sport echt volwassen te maken.

Achtergrond
  • Beeld: Twitter Benji Naesen