HomeNieuwsVanthourenhout over verhouding Van Aert en Van der Poel: 'Twee jaar geleden...

Vanthourenhout over verhouding Van Aert en Van der Poel: ‘Twee jaar geleden had Mathieu op een parkoers als in Benidorm gewonnen met een halve minuut voorsprong’

De Belgische selectie voor de WK cross in Hoogerheide is bekend. Het doel: Wout van Aert zo snel mogelijk in stelling brengen.

Vroeger ging het er voorafgaand aan een WK nog weleens over of Van der Poel was te verrassen via een hele snelle start, maar bondscoach Sven Vanthourenhout is duidelijk: het zal al snel een tweestrijd worden tussen Van der Poel en Van Aert. “Ik wil niemand naar voren schuiven als topfavoriet, maar twee jaar geleden had Mathieu op een parkoers als dat in Benidorm altijd gewonnen met een halve minuut voorsprong”, tekende HLN op uit de mond van Vanthourenhout.

De bondscoach zag dan ook een uitstekende Van Aert. “De laatste ronde van Wout vond ik indrukwekkend. Hij wint niet, maar als ik zie hoe kort hij op het wiel kon blijven rijden… Twee jaar geleden had hij in zo’n finale altijd vier of vijf seconden moeten toegeven. Nu maakte hij het spannend tot op de meet. Ik vind dat bizar: Wout heeft veel losgelaten als crosser en is enorm geëvolueerd als wegrenner. En toch is hij technisch zo sterk geworden.”

Vanthourenhout denkt dat Van Aert meer ontspannen is dan vroeger. “Ik denk dat het te maken heeft met loslaten. Hij zit er ook niet mee als hij een keer verliest: een paar jaar geleden zou hij zich daar druk in gemaakt hebben, maar nu wordt hij niet meer nerveus. Hij neemt zijn tijd, weet waar hij tijd kan goedmaken. Door zo ontspannen te koersen zijn er heel wat andere dingen mee geëvolueerd: ook zijn technische capaciteiten zijn er enorm door gegroeid.”

In Benidorm werd een voorronde uitgevochten, maar het grote werk moet nog beginnen. Dat is het WK in Hoogerheide. “Als je de Strava-gegevens van die twee ziet, dan moet je eerlijk zijn dat Benidorm maar een tussendoortje was. Mathieu was dit weekend een aantal procenten beter dan in de kerstperiode, en hij gaat de komende twee weken niet slechter worden. Hetzelfde met Wout. Tegen het WK komen daar zeker nog een paar procentjes bij.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tom Pidcock kiest zijn WK-favoriet en reageert op kritiek: ‘Het is mijn beslissing of ik al dan niet WK rijd’

Wie Pidcock ziet als zijn opvolger? "Wout. The big racer", vertelt hij in een...

Groenewegen sprint met twee vingers in de neus naar zege in Saudi Tour: ‘Een geweldig begin van het seizoen’

De eerste etappe in de Saudi Tour werd gekenmerkt door slechte wegen, enorme snelheden...

Gerben de Knegt vol vertrouwen voor WK: ‘Ik denk dat Mathieu zal winnen na een spannende slotronde waarin hij Van Aert lost’

Afgelopen weekend won zowel Van Aert als Van der Poel op indrukwekkende wijze. De...

Geen zorgen om knieblessure Bernal: ‘Hij is onderzocht en er is niets zorgelijks’

De Colombiaan van INEOS Grenadiers kampte namelijk met knieklachten. Vorig jaar brak Bernal onder...

Meer zoals dit

Tom Pidcock kiest zijn WK-favoriet en reageert op kritiek: ‘Het is mijn beslissing of ik al dan niet WK rijd’

Wie Pidcock ziet als zijn opvolger? "Wout. The big racer", vertelt hij in een...

Onfortuinlijke Bouhanni komt negen maanden na horrorcrash opnieuw keihard ten val

De 32-jarige topsprinter van Arkéa-Samsic kwam in april vorig jaar tijdens de Ronde van...

Tomas Van Den Spiegel over kritiek op wereldbeker: ‘Overaanbod in Vlaanderen is grote pijnpunt van de cross’

Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics is ambitieus. Hij wil het veldrijden...