Vanthourenhout over verhouding Van Aert en Van der Poel: 'Twee jaar geleden had Mathieu op een parkoers als in Benidorm gewonnen met een halve minuut voorsprong'

De Belgische selectie voor de WK cross in Hoogerheide is bekend. Het doel: Wout van Aert zo snel mogelijk in stelling brengen.

Worldcup Cyclocross in Benidorm 2023 men elite

Vroeger ging het er voorafgaand aan een WK nog weleens over of Van der Poel was te verrassen via een hele snelle start, maar bondscoach Sven Vanthourenhout is duidelijk: het zal al snel een tweestrijd worden tussen Van der Poel en Van Aert. "Ik wil niemand naar voren schuiven als topfavoriet, maar twee jaar geleden had Mathieu op een parkoers als dat in Benidorm altijd gewonnen met een halve minuut voorsprong", tekende HLN op uit de mond van Vanthourenhout.

De bondscoach zag dan ook een uitstekende Van Aert. "De laatste ronde van Wout vond ik indrukwekkend. Hij wint niet, maar als ik zie hoe kort hij op het wiel kon blijven rijden... Twee jaar geleden had hij in zo'n finale altijd vier of vijf seconden moeten toegeven. Nu maakte hij het spannend tot op de meet. Ik vind dat bizar: Wout heeft veel losgelaten als crosser en is enorm geëvolueerd als wegrenner. En toch is hij technisch zo sterk geworden."

Vanthourenhout denkt dat Van Aert meer ontspannen is dan vroeger. "Ik denk dat het te maken heeft met loslaten. Hij zit er ook niet mee als hij een keer verliest: een paar jaar geleden zou hij zich daar druk in gemaakt hebben, maar nu wordt hij niet meer nerveus. Hij neemt zijn tijd, weet waar hij tijd kan goedmaken. Door zo ontspannen te koersen zijn er heel wat andere dingen mee geëvolueerd: ook zijn technische capaciteiten zijn er enorm door gegroeid."

In Benidorm werd een voorronde uitgevochten, maar het grote werk moet nog beginnen. Dat is het WK in Hoogerheide. "Als je de Strava-gegevens van die twee ziet, dan moet je eerlijk zijn dat Benidorm maar een tussendoortje was. Mathieu was dit weekend een aantal procenten beter dan in de kerstperiode, en hij gaat de komende twee weken niet slechter worden. Hetzelfde met Wout. Tegen het WK komen daar zeker nog een paar procentjes bij."

Achtergrond
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2023