Interessante wielerstatistiek: alleen Quintana en Jalabert wisten rit te winnen in alle 10 grote etappekoersen

Er zijn 10 grote etappekoersen in het wielrennen. Tot dusver wisten alleen Nairo Quintana en Laurent Jalabert in al die wedstrijden minimaal één rit te winnen. Maar er zijn nog wat actieve renners op jacht. Bekijk het mooie lijstje!

Tour de France 2022 stage 11

Eerder deze week verwachtten Colombiaanse media dat Nairo Quintana woensdag bekend zou maken dat hij ging stoppen met wielrennen vanwege de Tramadol-affaire, waardoor hij uit de uitslag van de afgelopen Tour de France werd geschrapt.

Zover is het niet, want Quintana blijft strijdbaar en wil op 32-jarige leeftijd z'n loopbaan nog niet beëindigen. Qua palmares zou dat al wel kunnen, want hij heeft een mooie, bijna unieke statistiek op z'n naam staan.

Samen met Laurent Jalabert is hij namelijk de enige renner die in alle 10 grote etappekoersen minimaal één ritzege op zij naam heeft staan. Dat vogelde Velostatistics uit en kun je hieronder zien.

Naast de Giro, Tour en Vuelta gaat het om Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico, de Ronde van Catalonië, de Ronde van Baskenland, de Ronde van Romandië, de Dauphiné Libéré en de Ronde van Zwitserland (de 1 in de grafiek staat niet voor het aantal ritzeges, maar puur óf er is gewonnen).

Er is nog een aantal actieve renners dat het kunststukje van Jalabert en Quintana kunnen evenenaren. Zo hoeft Michael Matthews 'alleen nog maar' te winnen in de Tirreno en de Dauphiné. Ook Thomas De Gendt mist er twee: de Tirreno en Baskenland.

Erik Breukink is de enige Nederlander op het lijstje. Hij wist van de tien grote etappekoersen alleen niet te winnen in Parijs-Nice en de Dauphiné - maar in zijn geval zal dat uiteraard ook niet meer lukken..

Pelotonpraat
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022