Lars van der Haar kraakt Wereldbeker veldrijden: 'Wie interesseert het nu nog wat als ik dat klassement zou winnen?'

Lars van der Haar heeft forse kritiek op de opzet van de Wereldbeker. Wat hem betreft gaat het weer terug naar de oude formule.

wereldbeker veldrijden Zonhoven - 2023 elite men

Lars van der Haar zit nooit om een mening verlegen. De 31-jarige Woudenberger is inmiddels door de wol geverfd en geeft altijd eerlijk en open zijn mening. Zo ook over de Wereldbeker, die door de UCI de afgelopen jaren flink op de schop is gegooid.

Niet ten goede, vindt Van der Haar. Eerder bestond de Wereldbeker uit acht á negen manches; aanstaande zondag sluit het regelmatigheidsklassement af met alweer de veertiende wedstrijd in het Franse Besançon. Door die uitbreiding is het nu veel minder prestigieus, stelt Van der Haar tegen de verzamelde pers op traininskamp in Spanje.

"Er is geen haan die ernaar kraait als ik niet zou rijden in Besançon. Ik vind het echt: het klassement van de Wereldbeker is op dit moment het minst prestigieus. Het zijn zoveel wedstrijden en je moet de hele wereld over, maar je krijgt hetzelfde als in de Superprestige", tekent In De Leiderstrui op.

Volgens Van der Haar is het een zooitje geworden. "Iedereen die ik spreek, weet niet wat wij aan het doen zijn. Vroeger was het veel duidelijker. Acht of negen, dat is meer dan genoeg. Net zoals het voorheen was."

'Het slaat nu helemaal nergens op'

Door het surplus aan wedstrijden slaan hij en de andere crossers soms ook Wereldbekers over. "Vroeger heb ik dat nooit gedaan, echt nooit. Dat is echt pas een ding sinds er zoveel wedstrijden zijn. Het klassement van de Wereldbeker is al lang niet meer wat het was, vroeger moest je er echt niet aan denken om een wedstrijd te skippen. Wie interesseert het nu nog wat als ik dat klassement zou winnen? Jullie, ik en that's it."

Er is slechts één iemand die alle Wereldbekers reed (Laurens Sweeck) en die wint 'm ook. Het zegt genoeg volgens Van der Haar.

"Het slaat nu helemaal nergens op. "Gavere is Wereldbeker, dat hoeft toch niet? Gavere hoeft toch geen Wereldbeker te zijn om Gavere te zijn. Ik mag dan nog niet klagen met een goed salaris en startgeld, maar voor sommige anderen kost het net zoveel.."

Ook de puntentelling kan Van der Haar niet bekoren. "Die is verrot. De winnaar krijgt tien punten meer dan de nummer twee en het dubbele aantal van de vijfde plaats, dus je gaat er nooit meer aan denken om voor een klassement te gaan."

Cyclocross
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2023