HomeAchtergrondFabian Cancellara over zijn nieuwe team: 'Wil wielergeschiedenis schrijven en de WorldTour...

Fabian Cancellara over zijn nieuwe team: ‘Wil wielergeschiedenis schrijven en de WorldTour is het doel’

We zien Fabian Cancellara dit seizoen terug in het peloton. Niet als renner, maar als teameigenaar. De ambities zijn wel torenhoog.

Hoewel veertigers deze dagen soms hun comeback aankondigen als profwielrenner (Thijs Zonneveld), zien we Fabian Cancellara helaas in 2023 niet ‘voor het echie’ in z’n wielerkloffie. De Zwitser is wel terug in de wielerwereld als eigenaar van het Tudor Pro Cycling Team, dat al prachtige tenues voor het komende seizoen presenteerde.

Bij zulke fraaie tenues horen ook prestaties en de ambities zijn dan ook groot bij de 41-jarige Zwitser. Met onder meer Alexander Kamp, Tom Bohli en Sebastien Reichenbach staan er renners met WorldTour-ervaring onder contract (en met Arvid de Kleijn, Rick Pluimers en Maikel Zijlaard ook drie Nederlanders) bij het ProTeam – het op een na hoogste niveau.

Wielergeschiedenis schrijven

Voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix kreeg de ploeg ondanks de naam van Cancellara geen wildcard, maar we zien ze wel terug in onder andere de Tirreno, Milaan-Sanremo en thuiskoersen Ronde van Romandië en Ronde van Zwitserland.

Een mooi programma voor het eerste seizoen, maar Cancellara wil meer, zo vertelt hij in Het Nieuwsblad. Er is een duidelijke langetermijnvisie.

“Ik wil met dit team wielergeschiedenis schrijven. Op welke manier, dat zullen de volgende jaren uitmaken. Resultaten zijn daarbij voor mij niet het allerbelangrijkste. Wat wel telt, is hoe we onze structuur gaan uitbouwen. Om dan uiteindelijk in de World Tour te eindigen? Mocht ik zeggen dat dat niet het doel was, dan zou ik liegen. Maar als ik die ambitie uitspreek, dan vinden jullie mij arrogant. Het zal tijd kosten.”

Mentor

Cancellara zal niet achter het stuur van de ploegleidersauto plaatsnemen. “Ik ben de eigenaar van het team maar niet diegene die altijd en overal bij wil zijn, die het laatste woord wil hebben. Wat ik wel wil zijn, is de mentor van het team, diegene bij wie iedereen terechtkan. Maar meer ook niet. Dit gaat niet over mij, het gaat over ons. En over het wielrennen. De sport heeft mij veel gegeven, ik hoop een manier te vinden om iets terug te geven.”

En dat wil hij dus stap voor stap doen. “Ik wil iets opbouwen. De gemiddelde leeftijd van mijn technische staf is 37 jaar. Dat is jong, we hebben gezocht naar mensen die mijn team een meerwaarde kunnen bezorgen. De renners in mijn ploeg zijn niet de grootste namen. Maar het zijn wel renners van wie ik denk dat ze potentieel hebben dat anderen niet zagen.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Toeschouwer filmt hoe motard in publiek terechtkomt langs Kwaremont

Ook Wout van Aert bewees met zijn zege in de E3 Saxo Classic dat...

Pogacar: ‘De Kwaremont ligt me het beste, maar het is haast onmogelijk om Van der Poel en Van Aert te lossen’

Al was de Sloveen er dicht bij op de Oude Kwaremont. Van der Poel...

Mathieu van der Poel ondanks tweede plek tevreden: ‘Voelde me goed, wilde harde finale voor volgende week’

Mathieu van der Poel opende de finale van de E3 Saxo Classic met een...

Primoz Roglic deelt belangrijke tik uit in Ronde van Catalonië: Evenepoel komt te kort

Het traject van deze vijfde rit in Catalonië was hoofdzakelijk vlak. Maar na 170...

Meer zoals dit

🎥 Toeschouwer filmt hoe motard in publiek terechtkomt langs Kwaremont

Ook Wout van Aert bewees met zijn zege in de E3 Saxo Classic dat...

Kristen Faulkner haalt uit naar de UCI in ‘glucosemetertjesgate’: ‘Ze hebben geen kennis van zaken, weten niks over het vrouwelijk lichaam’

Kirsten Faulkner werd een aantal weken geleden geschrapt uit de uitslag van Strade Bianche...

Wout van Aert blikt vooruit op E3: ‘Op mijn 28e maak ik stilaan deel uit van middenveld’

Morgen wordt met de E3 Saxo Bank Classic de 'mini Ronde van Vlaanderen' gereden,...