HomeAchtergrondLotte Kopecky valt 3,5 kilo af: 'Maar power is hetzelfde gebleven, of...

Lotte Kopecky valt 3,5 kilo af: ‘Maar power is hetzelfde gebleven, of zelfs beter’

De Vlaame hoop kon weleens heel erg sterk voor de dag komen in 2023. Zij zelf en analiste Ine Beyen over het afvallen (en je ziet 'de nieuwe Lotte' hieronder)

Lotte Kopecky won vorig jaar onder andere de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen op de weg, was op de baan bovendien ook zeer succesvol. In de Tour de France Femmes ging het wat minder, maar over het algemeen was het toch een zeer geslaagd seizoen voor de renster van SD Worx.

Op privégebied gebeurde er ook het een en ander: ze verbrak haar relatie met Kieran De Fauw, die tevens haar trainer was. Of het de nieuwe trainer was die ervoor zorgde of misschien de komst van Lorena Wiebes die haar deed inzien dat de echte massasprints niet meer voor haar weren; we weten het niet. Maar Kopecky zei onlangs wel tegen HLN dat ze 3,5 kilo is afgevallen deze winter.

Een flink aantal kilo’s. Zoiets gaat normaal gesproken ook wat ten koste van pure watts, maar Kopecky vertelt dat dat niet het geval is en dat er natuurlijk wél een andere voordeel is.

“Mijn gewicht is naar beneden wat er automatisch voor moet zorgen dat ik de klimmetjes nog iets vlotter verteer. Het verschil is op dit moment 3,5 kilo. Dat is veel ja, maar de power die ik duw, blijft hetzelfde of zelfs nog iets beter. Ik heb gewerkt op korte inspanningen die nodig zijn voor de klassiekers.”

Hieronder zie je in een fotoserie op Instagram van het trainingskamp en de ploegenvoorstelling inderdaad dat Kopecky zeer scherp staat.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lotte Kopecky (@lottekopecky)

De ‘nieuwe Lotte’ zal wellicht ook kunnen meespelen in koersen als de Amstel, waar ze, naast haar gebruikelijke koersen en een baanprogramma, aan de start zal staan. Het sprinten zegt ze door de komst van Wiebes vaarwel. Dat was eerst wel even wennen, zegt ze.

“Op het eerste moment schrok ik. ‘Excuseer?’ Het voelde niet echt als een motie van wantrouwen, maar het kwam toch aan. Toen ik het hoorde, was er nog niet veel gecommuniceerd met ons – dat was een beetje ongelukkig – maar eigenlijk is de transfer logisch: Lorena is de snelste vrouw van het peloton en ik snap dat je die in de ploeg wil.”

“Ondertussen vind ik het echt leuk: Lorena is een toffe vrouw en zelf zal ik vrijer, aanvallender kunnen koersen. Ik ben blij dat ik niet meer zal moeten wachten tot de laatste kilometer om als sprintster uitgespeeld te worden. Als ik me niet meer kan inhouden, mag ik vertrekken.”

Analist Ine Beyen

Op de wielerbeurs Velofollies gaf Sporza-commentator en analist Ine Beyen haar mening over het gewichtsverlies van Kopecky. De obsessie met kilo’s blijft in het wielrennen toch altijd een heet hangijzer. In het peloton komt veel anorexia voor; Marlen Reusser luidde al eens de noodklok daarover.

Maar volgens Beyen moeten we dat bij Kopecky niet zo zien. “Als je dat gewichtsverlies onder begeleiding doet in bepaalde periodes, dan is het perfect haalbaar. Voor alle duidelijkheid: ik vond dat Lotte er bij de ploegpresentatie erg goed uitzag. Scherp, ja, maar dat is ook logisch omdat van 8-12 februari het EK op de piste al volgt. Dat is het eerste piekmoment van Lotte.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van der Poel en co naar The Big Apple? New York krijgt profkoers in 2024!

In Zwift kun je al een poosje door New York rijden over een behoorlijk...

‘Roglic heeft 3-jarig contract getekend aan 6 miljoen euro per jaar bij WorldTour-ploeg’

Enkele ploegen die worden genoemd als nieuwe bestemming: Movistar, Lidl-Trek, INEOS Grenadiers, Israel-Premier Tech,...

Laporte wil EK-trui nog drie keer tonen in 2023: ‘Parijs-Tours is een koers die me goed moet liggen’

De Fransman van Jumbo-Visma kent al een geweldig jaar met zeges in Gent-Wevelgem, Dwars...

‘Plek voor maar vijf tot zeven renners van Soudal Quick-Step in fusieploeg Jumbo-Visma’

Wij maakten zelf al een selectie van dertig (het maximum dat een WorldTour-ploeg onder...

Meer zoals dit

‘Plek voor maar vijf tot zeven renners van Soudal Quick-Step in fusieploeg Jumbo-Visma’

Wij maakten zelf al een selectie van dertig (het maximum dat een WorldTour-ploeg onder...

Patrick Lefevere in ‘column XXL’: ‘Jumbo-Visma praatte met Evenepoel, maandag meer duidelijk’

Er zal nog nooit zo zijn uitgekeken naar een column als op deze zaterdag....

CEO Lotto Dstny geeft ploeg 9.5/10: ‘Ik heb spijt van uitspraken over Caleb Ewan’

Het najaar is nog in volle gang, maar Lotto Dstny boekte tot dusver al...