Loes Adegeest schreef zelf 'sollicitatiebrief', werd opgepikt door FDJ en wint nu WorldTour-koers

Een bijzonder verhaal voor de 26-jarige Nederlandse die in Australië haar eerste WorldTour-zege pakte.

Cadel Evans Great Ocean Road Race - Elite WomenÕs Race 2023

We schrijven 22 september 2021, twee minuten voor elf in de ochtend. Loes Adegeest drukt op verzenden in de Twitter-app - of op haar laptop, dat weten we niet.

De inhoud van bericht is bijzonder. Het is een sollicitatiebrief. De inhoud: "Looking for a pro team next year! Any team interested? 2021: 18 races, of which 5 wins, a total of 10 top-5 finishes, a 3rd place in the GC and 2nd in the Qom classification of my only stage race."

Bijgevoegd afbeeldingen van de relevante wattages per kilogram die ze in tests reed en een actiefoto.

Wereldkampioen e-sports

Ze wil weer prof worden. Weer, omdat ze in 2019 al een seizoen bij Parkhotel Valkenburg reed. De kleine Iers-Belgische ploeg IBCT hapt toe. Ze rijdt dat seizoen nog twee koersen voor haar nieuwe ploeg. Een DNF in de Acht van Westerveld, maar in Binche-Chimay-Binche wordt ze direct tweede.

Het jaar erop blijkt dat die wattages uit haar tweet een wereldtitel waard zijn. Op het online platform Zwift kroont ze zich als opvolgster van Ashleigh Moolman-Pasio tot wereldkampioen e-sports. In de koers legt ze onder meer diezelfde Moolman-Pasio erop.

Het is de voorbode van een prima seizoen met een ritzege en een tweede plek in het eindklassement van de Tour Cycliste Feminin International de l'Ardeche. Ze wordt ook nog bergkoninging in de Lotto Belgium Tour en rijdt verscheidene top 10-plaasten bijeen in Vlaamse eendagswedstrijden en tijdritten (het NK en de Chrono des Nations).

FDJ

De WorldTour-ploeg FDJ-SUEZ is overtuigd van haar kunnen en biedt haar een tweejarig contract aan. En nu is het nieuwe seizoen nog niet eens échtécht begonnen en levert ze meteen.

In Australië is ze namelijk de beste in de WorldTour-koers Cadel Evans Great Ocean Road Race. Op het laatste klimmetje van de dag rijdt de ploeggenote van Cecilie Uttrup-Ludwig weg met Amanda Spratt van Trek-Segafredo en maakt ze het af in de sprint.

Het is een understatement om te zeggen dat die open sollicitatie op Twitter geloon heeft...

Nieuws
  • Photo: Kei Tsuji/SCA/Cor Vos © 2023