📸 Balkjes verplaatst op WK-parkoers: voordeel voor Van der Poel en Pieterse?

Op het door Adrie van der Poel uitgetekende WK-parkoers liggen de balkjes op een andere plek dan normaal gesproken het geval is in Hoogerheide.

Worldcup Cyclocross in Benidorm 2023 women

Nog een paar dagen en dan barst de climax van het crossseizoen los: het WK in Hoogerheide. Op de Brabantse Wallen is de opbouw van het parkoers uiteraard al in volle gang en er is sprake van een opvallende verandering in vergelijking met het 'gebruikelijke' parkoers in Hoogerheide.

Parkoersouwer Adrie van der Poel lichtte al eerder een tipje van de sluier op, maar een journalist van het AD ter plaatse kan het nu ook met eigen ogen - of beter gezegd, telefooncamera - bevestigen: de balkjes liggen op een andere plek dit jaar.

Met die nieuwe plek in het parkoers liggen ze niet alleen niet meer op een modderig stuk, waar de snelheid lager ligt en het springen over de balkjes minder voordeel oplevert, maar liggen ze ook een stuk dichterbij de finish.

Voordeel?

Oud-crosser en tegenwoordig koersanalist en commentator Jens Dekker analyseert uit eigen ervaring hoe het er nu bij ligt. Volgens hem liggen de balkjes op een flink hellende strook en staat iedereen die dus niet heel goed kan springen nagenoeg stil na het tweede plankje.

Hij denkt dat Mathieu van der Poel, Puck Pieterse maar bijvoorbeeld ook de Nederlandse juniore Lauren Molengraaf er voordeel van gaan hebben ten opzichte van hun concurrenten, in het geval van MVDP natuurlijk Wout van Aert en bij Pieterse Fem van Empel, die vermoedelijk helemaal niet zal springen.

Starttijden WK Hoogerheide

Het WK begint aanstaande vrijdag met de mixed relay, waar voor Nederland Lauren Molengraaf (junior vrouwen), Guus van den Eijnden (junior mannen), Leonie Bentveld (U23 vrouwen), Tibor del Grosso (U23 mannen), Fem van Empel (Elite vrouwen), Ryan Kamp (Elite mannen).

Zaterdag is het dan de junioren vrouwen (11.00 uur), daarna de mannen U23 (13.00 uur) en de vrouwen Elite (15.00 uur). Zondag het omgekeerde programma met eerst junioren mannen (11.00 uur), daarna de vrouwen U23 (13.00 uur) en de mannen Elite (15.00 uur).

Cyclocross
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2023