Saudi Tour | Jonathan Milan laat Nederlanders achter zich in tweede rit

Jonathan Milan heeft de tweede etappe van de Saudi Tour gewonnen. Hij was sneller dan Dylan Groenewegen en Cees Bol.

Saudi Tour 2023 - stage 1

De finale van de tweede etappe in de Saudi Tour begon op dertig kilometer van de meet. Daarvoor was het lang gezapig geweest, maar ineens ging het volle bak naar een punt waar het peloton naar links moest. Vanaf dan dreigden waaiers en het peloton werd uiteen geslagen in twee groepen. Vooraan zaten onder anderen Dylan Groenewegen, Nils Eekhoff, Casper van Uden en Cees Bol.

De grote afwezigen vooraan waren Santiago Buitrago, een van de topfavorieten voor het eindklassement, en sprinter Pascal Ackermann. Toch was de voorste groep nog te groot om écht vol door te gaan tot de finish en daardoor dreigde de tweede groep terug te keren vooraan. Op zeven kilometer van de meet was de aansluiting daadwerkelijk een feit.

Even daarvoor was de Deen Mathias Norsgaard gedemarreerd, maar er zaten nog genoeg sprintersploegen gegroepeerd. In de absolute slotfase lag er nog een stuk dat geschikt was voor waaiers, maar er was niet echt een team dat het probeerde uit elkaar te rijden. Norsgaard hield het nog verrassend lang vol, maar uiteindelijk was hij niet opgewassen tegen het peloton.

Team Jayco-AlUla leek alles op orde te hebben, maar Luka Mezgec maakte op een beslissend moment een klein foutje, want de Sloveen hinderde zijn eigen kopman. Groenewegen werd daardoor even opgehouden, waardoor hij de loeisterke Jonathan Milan net niet meer kon bijhalen. De derde plek ging ook naar een Nederlander: Cees Bol.

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023