Gijs Leemreize rijdt waarschijnlijk geen grote ronde in 2023: 'Dat is wel wat ik wil, maar de plekken zijn schaars'

Gijs Leemreize reed een ijzersterke Giro d'Italia vorig jaar, maar voor 2023 staat er voorlopig geen grote ronde op zijn programma.

Wintertraining team Jumbo - Visma in Alicante 2023

In Italië liet Leemreize keer op keer zien in goede vorm te steken. Zonder specifieke voorbereiding, want hij werd pas een week voor de start ingevlogen. De Achterhoeker eindigde die Giro d'Italia vijf keer in de top 10 van een etappe, en nog belangrijker: in de derde week had hij nog steeds de benen om resultaten te boeken. Komend jaar loopt zijn contract bij Jumbo-Visma af.

In De Grote Plaat-podcast gaat hij dieper in op zijn toekomst. "Ik zit goed op mijn plek bij de ploeg", vertelt Leemreize. "Maar Jumbo-Visma is ook zo'n goede ploeg dat de plekken schaars zijn. Er staat voorlopig geen grote ronde op mijn programma, en dat is wel wat ik wil. Daarover zal ik goed moeten nadenken richting de toekomst."

De klimmer heeft in een gesprek met trainer Tim Heemskerk en racecoach Frans Maassen uitleg gekregen. "Ze hebben gezegd dat het lastig is, omdat er zoveel goede renners zijn. Ik had gehoopt op een grote ronde, maar het team is zo sterk en andere renners zijn geschikter om voor een kopman te rijden. Ik sta nog wel op de longlist voor de Vuelta, maar dat is een hele lange lijst. Stiekem hoop ik er toch op."

Contract

Met zijn contract dat afloopt, zal Leemreize soms al nadenken over de volgende seizoenen. "Ik heb geen deadline, hoor. Mijn manager weet hoe de situatie is en die zal ongetwijfeld nadenken over wat de beste stap voor mij gaat zijn."

Vervolgens krijgt hij de vraag welke ploegen hij interessant vindt. "Er zijn genoeg andere mooie ploegen natuurlijk. Ploegen waar ik mezelf wel zie rijden. Dan denk ik aan Trek-Segafredo, BORA-hansgrohe, Intermarché-Circus-Wanty... Daar is wellicht meer vrijheid, maar aan de andere kant is Jumbo-Visma qua begeleiding de beste ploeg ter wereld. Dat is een afweging die ik moet maken."

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023