HomeAchtergrondSven Nys over parkoers en De Balkjes in Hoogerheide: 'Ze liggen echt...

Sven Nys over parkoers en De Balkjes in Hoogerheide: ‘Ze liggen echt op een heel cruciale plek’

De Balkjes. Ze waren de afgelopen dagen hét onderwerp van gesprek. Volgens Sven Nys terecht, want ze zijn ook nog eens heel hoog (maar hij verdedigt ook Adrie van der Poel).

Er was de afgelopen dagen veel te doen over de ligging van de ligging van de balkjes op het parkoers van het WK veldrijden in Hoogerheide. Sommige mensen beweerden dat parkoersbouwer Adrie van der Poel ze had verplaatst om zijn zoon Mathieu te bevoordelen.

Nu hebben veel mensen het parkoers in levende lijve gezien en kunnen ze uit eerste hand oordelen over de bewuste balkjes (en de rest van het parkoers). Sven Nys is er daar een van. Hij inspecteerde de balkjes en de ligging ervan en kwam met de volgende conclusie in Het Nieuwsblad.

“Ze liggen écht op een heel cruciale plek en zijn hoog. Op de limiet, denk ik: 40,9999… centimeter. Heel wat anders dan de balken die we gewoon zijn van de Superprestige of de X2O-trofee tegenwoordig: die zijn 35 centimeter hoog en makkelijk te doen, maar hier liggen ze zoals ze vroeger lagen.”

Ze lijken op het lijf van Mathieu van der Poel (en Puck Pieterse) geschreven. “Dunne planken, hoog én bergop: dus als ze je met iets meer lef kunt nemen, lig je boven tien meter voor om dan via de trap op de finish af te stevenen. Een finish die overigens ook lichtjes bergop ligt, wat je in de cross bijna nooit ziet”, oordeelt Nys.

Verdedigt Adrie van der Poel

Dat Adrie van der Poel wordt aangevallen omdat hij zijn zoon bewust zou bevoordelen, verwijst Nys ondubbelzinnig naar het rijk der fabelen.

“Hier hebben altijd balken gelegen”, sust Nys. “Nu liggen ze op een andere plaats. In mijn ogen heeft de organisator het recht de balken te leggen daar waar hij wil. Ik heb dus geen enkel probleem met waar de balken liggen, er is geen enkele reden om te jammeren.”

Rest van het parkoers

Het parkoers bestaat natuurlijk uit meer dan balkjes. Sven Nys inspecteerde de rest ook. “Het is in grote lijnen wat we de laatste jaren gewoon zijn van de cross in Hoogerheide. Ze passeren alleen iets meer langs de VIP-tent. Het weer bepaalt natuurlijk hoe snel ze hier zullen kunnen rijden: nu is het droog en ligt de omloop er dus heel rap bij.”

Nys nuanceert dat nog wel wat. “Het gras zal nog wel wat verdwijnen waardoor het hier en daar iéts gladder zou kunnen worden, maar ik verwacht weinig lekke banden omdat ze met vrije hoge bandendruk zullen kunnen rijden en we van materiaalpech gespaard zullen blijven.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Veelbesproken Roglic kopman Jumbo-Visma in Giro dell’Emilia

De Sloveen zou weg mogen bij Jumbo-Visma en ploegen als INEOS Grenadiers, Movistar en...

📸 Ontwerper maakt alvast nieuwe shirtjes voor fusieploeg Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step

We hebben al veel vaker aandacht besteed aan het Instagram-account van designer Stijn Dossche,...

Politie Noord-Nederland stopt met begeleiding wielerkoersen: ‘Hierdoor kunnen we in 2024 geen wedstrijden meer organiseren’

In Nederland moeten al steeds meer wielerwedstrijden worden afgelast vanwege het gebrek aan politie-inzet...

‘Amazon wordt co-sponsor van fusieploeg Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step’

Wie dacht dat de fusiesoap haar hoogtepunt al heeft bereikt, heeft het mis. Het...

Meer zoals dit

🎥 Opgelet, wegenwerken aan de gang! Renners moeten tijdens CRO Race slalommen tussen palen

Bizarre toestanden tijdens de derde etappe van de CRO Race, ook wel de Ronde...

Rui Costa over maatje Remco Evenepoel: ‘Hij probeert te veranderen wat genetisch verkeerd is’

Remco Evenepoel heeft het tijdens de voorbije Ronde van Spanje niet kunnen waarmaken tegen...

Wegkapitein Stuyven over opofferen De Lie voor Van Aert op EK: ‘Voor Arnaud had de meet óók 100 meter verder gelegen’

Op de VAM-berg leverde De Lie een indrukwekkende lead-out voor Van Aert. De jongeling...