HomeAchtergrondAltijd slapen in haar camper en op haar 16e fietsles geven aan...

Altijd slapen in haar camper en op haar 16e fietsles geven aan Anna van der Breggen: Puck Pieterse doet alles anders

De altijd vrolijke Puck Pieterse is samen met Fem van Empel de favoriete voor het WK en ze doet het allemaal net even anders dan de anderen...

Wie voorafgaand aan het crossseizoen had gezegd dat het WK aan het einde van dat seizoen een tweestrijd zou worden tussen de Puck Pieterse en Fem van Empel, allebei pas 20, was vermoedelijk toch een beetje voor gek verklaard. Ze domineerden het seizoen en Puck Pieterse doet dat op geheel eigen wijze.

De Amersfoortse, die naast haar drukke bestaan als veldrijdster en mountainbikester ook nog de tijd vindt om er een universitaire studie (Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam) naast te doen, volgt haar eigen pad.

Pannenkoeken in de camper

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad vond bijvoorbeeld uit dat ze altijd in haar camper slaapt. De camper hoort bij veldrijden zoals De Avondetappe bij de Tour de France, maar de meeste crossers gebruiken ‘m alleen om zich om te kleden en voor te bereiden op de koers. Slapen gebeurt in een hotel. Zoniet bij Pieterse.

“Het klopt dat de meesten hun camper alleen gebruiken om zich om te kleden. Maar ik vind het wel lekker om erin te slapen. In een hotel moet je altijd je spullen meepakken, uitpakken, weer inpakken, enzovoort. Terwijl ik mijn spullen hier in mijn kastjes kwijt kan. Ik weet alles te vinden.”

“En ik heb een goed bed achterin. Verwarming aan, topper op het bed, dat is zacht genoeg. ’s Ochtends word ik wakker, ik doe twee stappen, ben bij mijn fiets, eet mijn pannenkoeken en dan kan ik zo het parkoers op. Ideaal toch?”

Fietsles geven aan Anna van der Breggen

Eenmaal op het parkoers kan Puck Pieterse bijna alles op de fiets. Wheelies, pirouettes, je kan het zo gek niet bedenken of ze doet het op haar tweewieler.

Haar skills op de fiets brachten haar al veel. Naast de nodige overwinningen mocht ze op haar zestiende al iets unieks doen: de grote Anna van der Breggen fietsles geven. We gaan vier jaar terug in de tijd. “Anna wilde toen wereldbekerwedstrijden in het mountainbike gaan rijden. Zo kwam ze uit bij mijn coach, Han ten Hove.”

“Op een bikeparcours in Apeldoorn had hij iemand nodig die de techniek demonstreerde en al die specifieke dingetjes voordeed. Dat was ik. Ik moest het goede voorbeeld geven. Een gave ervaring. Mocht ik het ineens uitleggen aan een van mijn grote voorbeelden.”

Streetracen

Pieterse leerde haar behendigheid onder andere in het streetracen. Een wat onbekende discipline die alles waar ze van houdt verenigt. Ze werd er al vier keer Nederlands kampioen in en sluit niet uit dat ze daar nog een vijfde titel bij doet – “Als het kan, doe ik volgend jaar weer mee.”

“Zie het als een wegcriterium maar met obstakels. Je moet over bruggetjes, door een waterbak, door een zandbak, er is een kombocht, soms moet je door een vrachtwagen heenrijden… Een beetje cross, maar met gemaakte elementen en op asfalt. En je doet het met een mountainbike. Nu ik het zo zeg, het is een combinatie van alles: cross, weg en mountainbike. Heel leuk.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Demi Vollering en Lotte Kopecky gaan voor andere aanpak: ‘Als we samen in Oudenaarde rijden, zullen we gesproken hebben’

Het is een niet geheel ondenkbaar scenario: net als in Strade Bianche blijken Demi...

Van Steenbeekdries tot Kanarieberg: de 10 Vlaamse helingen met de mooiste namen

De dag van de Omloop, de dag dat we voor het eerst weer al die hellingen met prachtige namen horen - zo slecht als de kasseien liggen, zo mooi zijn de namen. Dit zijn volgens ons de 10 mooiste heuvelnamen in Vlaanderen!

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

Loeisterke Kaden Groves schrijft Volta Limburg Classic op zijn naam

De Volta Limburg Classic, met onder andere Thijs Zonneveld aan de start namens BEAT...

Meer zoals dit

Demi Vollering en Lotte Kopecky gaan voor andere aanpak: ‘Als we samen in Oudenaarde rijden, zullen we gesproken hebben’

Het is een niet geheel ondenkbaar scenario: net als in Strade Bianche blijken Demi...

Lefevere doet boekje open over wereld van sportsponsoringbureaus: ‘Met één zo’n farizeeër liggen we nog altijd in proces’

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat supermarktketen Jumbo na 2024 stopt of...

Van waterdragers tot topfavorieten: dit zijn de 11 Nederlanders die meedoen aan de Ronde Van Vlaanderen

1) Mathieu van der Poel Met Mathieu van der Poel hebben we uiteraard een topfavoriet...