Trainer Wout van Aert: 'Als ik sommigen hoor spreken over topconditie, lig ik plat van 't lachen'

Voor zowel Wout van Aert als Mathieu van der Poel is het WK cross belangrijk, maar niet zo belangrijk als het voorjaar op de weg.

X2O Badkamers Trofee van Hamme elite men 2023

Dat Van Aert in topconditie zou zijn, klopt dan ook niet, vertellen zijn trainer Marc Lamberts en sportief manager Merijn Zeeman tegen Het Laatste Nieuws. "Hij staat nu waar hij begin februari moet staan om top te zijn in het voorjaar", aldus Lamberts. "Als ik sommigen hoor spreken over topconditie, lig ik plat van 't lachen. Met de conditie die Wout nu heeft, kan hij geen klassieker winnen en al zeker niet schitteren in de Tour."

Richting de Ronde van Vlaanderen moet het nog zeker drie procent beter qua vermogen en gewicht, stellen ze. Al is Van Aert alweer een totaal andere renner dan toen hij aan de crosswinter begon. Zeeman: "Als je de Wout van nu vergelijkt met die van begin december, denk je dat het een andere renner is."

"Onze voedingsspecialist Martijn Redegeld heeft een schema uitgewerkt met onze FoodCoach App, waarbij de boodschappen zelfs bij Wout aan huis werden geleverd. Richting de Ronde moet er misschien nog een kilootje vanaf."

Rugproblemen

Waar Van Aert vlekkeloos door het cross-seizoen ging, had concurrent Mathieu van der Poel weer last van zijn rug. Jumbo-Visma heeft ook renners gehad met rugklachten, maar er is door de ploeg geïnvesteerd in het voorkomen van blessures. "We hebben een extra functie in ons performance team geïnstalleerd: een physical coach die focust op krachttraining en core stability zodat de mobiliteit en flexibiliteit van onze renners verbetert en ze meer allround atleten worden."

Wat dat betreft is Van Aert hét voorbeeld bij Jumbo-Visma. "Wout heeft altijd veel aandacht besteed aan core stability", aldus Lamberts. "Zelfs als jeugdrenner was hij daar al op een hoog niveau mee bezig. Hij beschikt ook over de juist morfologie. Voor mij is Wout in eerste instantie een superatleet en in tweede instantie een zeer goede wielrenner."

Nieuws
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023