Geen WK-feestje en zelfs geen premie voor Mathieu van der Poel: 'Doet wel pijn'

Of van der Poel zijn wereldtitel stevig gevierd heeft? Met de Nederlandse ploeg was er alvast geen feestje voorzien en ook naar een premie kan hij fluiten...

World Championships Cyclocross 23 Men elite

Mathieu van der Poel slaagde er na een moeilijke winterperiode toch in om voor de vijfde keer wereldkampioen te worden. Van een uitbundig feest in het hotel van de Nederlandse ploeg was er echter geen sprake. "Er is gewoon geen geld", klinkt het bij bondscoach Gerben de Knegt in hln.

"Als alle renners en stafleden van de KNWU nog een nacht in het hotel blijven, kost ons dat zo’n vijfduizend euro. Dat budget is er niet. Ik moet keuzes maken en heb beslist om dat geld te gebruiken om met de junioren op trainingskamp in Benidorm te gaan."

Bij de Belgen daarentegen letten ze niet op een euro meer of minder. "Ik praat daar wel eens over met mijn Belgische collega Sven Vanthourenhout. De Belgen hebben niet eens een maximaal budget. Daar kan alles."

Bovendien moet Van der Poel zich niet verwachten aan een geldelijke beloning voor zijn triomf. De KNWU betaalt al sinds 2018 geen premies meer uit indien een Nederlander de wereldtitel pakt. De Belgische wielerbond daarentegen betaalt maar liefst 20.000 euro uit!

Achtergrond
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2023