Interview | Koen Bouwman: 'Ik voel me goed bij de ploeg en we zijn in gesprek over een langere verbintenis'

Koen Bouwman is inmiddels uitgegroeid tot een van de cultuurbewakers van Jumbo-Visma. Als het aan hem ligt komen daar extra jaren bij.

Volta a la Comunitat Valenciana 2023 - stage 1

Bouwman liet vorig jaar in de Giro d'Italia zien zelf resultaat te kunnen boeken, maar de Achterhoeker is meer dan alleen renner voor de Nederlandse profploeg. Hij is een van de renners die het teamproces in de gaten houden. "Ik heb best wat gesprekken gevoerd met Merijn over mijn programma, maar ook over de verdere toekomst. Over de rol die zowel bij mij als bij de ploeg zou passen."

In zijn beginjaren als prof zou Bouwman niet naar Zeeman zijn gestapt. Hij deed stilletjes zijn werk. Niet optimaal in een ploeg waar open communicatie een van de kernwaardes is. In de zomer vertelde Bouwman dat hij en de ploeg qua karakter dan ook een beetje uit elkaar lagen. De ploeg weet nu beter wat Bouwman fijn vindt.

“Daarin heb ik zelf ook grote stappen gezet, want tegenwoordig praat ik veel met Merijn. Over mezelf, maar ook over de ploeg. Als er dingen in mijn ogen beter kunnen, zal ik dat zeggen. Dat botst weleens, maar we lopen altijd met een glimlach weer de kamer uit. Ik voel me goed bij de ploeg en we zijn in gesprek met elkaar over een langere verbintenis. Dat zit nog in de pijplijn.” Bouwman heeft nog een contract tot en met 2024.

Cultuurbewaker

Dit seizoen wordt Bouwman zijn achtste als prof van Jumbo-Visma. Een contractverlenging zou van hem een van de nieuwe cultuurbewakers van de ploeg maken. Een rol die nu nog wordt vervuld door Steven Kruijswijk, Robert Gesink en Jos van Emden. “Die zijn op een leeftijd dat ze waarschijnlijk niet nog vijf jaar meegaan. Ik zou me ook goed voelen in zo’n rol, want ik ben iemand die het beste voor heeft met iedereen."

"Als iemand met iets zit, heb ik daar oog voor. Dat weet de ploegleiding ook. Er zijn veel apen op de rots en waar ik kan helpen, heb ik het inzicht om het mede in goede banen te leiden. Alleen blijf ik in de eerste plaats wel een renner die de ploeg wil helpen en zelf ook de ambitie heeft om resultaten te rijden."

Abonnement

We leggen deze week de laatste hand aan onze vooruitblik op het nieuwe seizoen. Sluit hier een abonnement af en ontvang Wieler Revue #1 op je deurmat. Wat kun je zoal verwachten? We behandelen alle WorldTeams, ProTeams en vrouwenploegen. Verder staan we uitgebreid stil bij de koerskalender. 

Daar blijft het niet bij, want Wieler Revue staat weer boordevol heerlijke interviews. We waren op de ploegenpresentatie van Jumbo-Visma en spraken daar ook met onder anderen Wout van Aert, Jonas Vingegaard, Olav Kooij, Merijn Zeeman en Dylan van Baarle. Verder spraken we onder anderen Remco Evenepoel, Mark Padun en Tadej Pogacar.

Nieuws
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023