David van der Poel over broer Mathieu: 'Ik weet hoe hard hij traint en zou het zelf niet kunnen'

Het talent van zijn jongere broer bezit hij helaas niet, maar daar kan David van der Poel best wel mee leven.

Mathieu van der Poel taint in Lichtaart

David van der Poel, Frank Schleck, Juraj Sagan, Antonio Nibali... allemaal hebben ze iets gemeen: ze kunnen geweldig rap fietsen, maar blijven hun hele wielerloopbaan in de schaduw van hun supergetalenteerde broer staan. Dat is zeker niet altijd even gemakkelijk. David praatte er openhartig over in gesprek met het Waalse rtbf.

"Als Mathieu niet zo'n supertalent was, had mijn carrière er misschien wel anders uit gezien", geeft hij eerlijk toe. "We zitten al zo lang in hetzelfde team, dezelfde omgeving en we kunnen zoveel dingen delen. Dat is wel leuk."

Desondanks heeft David zeker niet het gevoel dat hij zich meer moet bewijzen dan zijn andere ploegmakkers bij Alpecin-Deceuninck. "Sommigen denken er misschien anders over, maar binnen het team ben ik veel meer dan 'de broer van Mathieu'. Ik ken mijn sterke punten en mijn zwakheden en ben er van overtuigd dat het team me neemt voor wie ik ben."

"Maar als ik op een bepaald moment niet meer het gewenste niveau haal, dan ga ik dat accepteren. Ik wil geen plek opeisen in het team enkel en alleen omdat ik de broer van Mathieu ben."

Ondanks de enorme kloof met zijn broer en diens fenomenaal palmares, voelt hij zeker geen afgunst. "Ik voel me trots, maar ben zeker niet jaloers! Soms, als ik zijn wedstrijden volg op televisie, denk ik er wel over na hoe leuk het moet zijn om zijn benen te hebben, om over hetzelfde talent als hij te beschikken, maar er is zeker geen afgunst!"

In vergelijkingen maken heeft hij echter geen zin. "Het verandert niets aan de situatie. Ik kijk liever naar mezelf en probeer met mijn capaciteiten mijn werkgevers zo tevreden mogelijk te stellen."

Voor de buitenwereld lijkt het misschien allemaal vanzelfsprekend wat Mathieu presteert, maar dat is het allesbehalve. "Ik weet wat Mathieu moet doen om zijn niveau te bereiken, welke moeilijke trainingen hij moet doorstaan... en ik zou het zelf niet kunnen", aldus David van der Poel.

Achtergrond
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2022