Thomas De Gendt over veranderingen in peloton: 'Er wordt amper nog geremd. De oudere renners remmen, de jeugd niet'

Thomas De Gendt denkt dat de huidige generatie mentaal sterk in de schoenen moet staan. Interessant verhaal over het veranderende wielrennen.

Lotto Dstny cycling team RIDERS 2023

Thomas De Gendt begon in januari op Mallorca aan z'n vijftiende seizoen als profwielrenner en de 36-jarige ontsnappingskoning doet er daarna sowieso nog een seizoen bij, maar hij heeft het wielrennen de afgelopen jaren wel zien veranderen.

Het Nieuwsblad sprak hem over de veranderingen die hij letterlijk aan den lijve ondervond. Hij ziet daarbij veel verschillen tussen hem en de jongere generatie, zo legt hij uit. Allereerst is er de voeding.

"Als ik honger heb, dan neem ik mijn bord en leg ik het vol rijst. Zij leggen dat bord op de weegschaal en zijn dan bezig… Een beetje meer, nog een beetje meer, oei, net iets te veel. Het neemt toch een beetje het plezier van het wielrennen weg. Als ik nu was begonnen, zou ik het geen vijftien jaar hebben volgehouden."

220 watt

Maar ook op het gebied van training is er het nodige veranderd en merkt hij de verschillen. "Ik doe het nog altijd meer op het gevoel. Op training doe ik de intervallen die mijn coach oplegt. In principe mag ik dan relaxed verder rijden. Heb ik een goed gevoel, dan trap ik wat harder."

"De jongeren kijken dan gewoon op hun fietscomputer. Ze zeggen: Ik mag enkel 220 watts trappen. Ze gaan ook niet harder. Het is een andere aanpak, ze groeiden zo op. Voor hen is deze manier van denken gewoon, maar dat is niets voor mij."

De Gendt denkt wel dat die manier van koersen en de aanwezigheid van enkele supertoppers ervoor gaat zorgen dat de nieuwe generatie niet zo lang doorgaat met fietsen. "Om het vijftien jaar uit te houden, zullen ze mentaal heel sterk moeten zijn. Ik denk dat het merendeel van de renners die nu tegen Pogacar en Evenepoel rijden na tien jaar zal stoppen. Tenzij ze zelf veel koersen winnen."

Niet remmende jeugd

Ook in wedstrijden merkt hij het verschil. De jeugd is druistig. "Oliver Naesen vertelde me dat er in vijf dagen Ster van Bessèges minstens honderd verschillende renners zijn gevallen. Er wordt amper nog geremd. Vorig jaar was dat ook al zo. De oudere renners remmen, de jeugd niet."

De Gendt denkt te weten hoe dat komt. "Ze hebben nog altijd dezelfde mentaliteit van bij de junioren en de beloften. Ze rijden allemaal samen en duwen elkaar vooruit. Ze willen allemaal op dezelfde plek de eerste zijn. Hoe ze er geraken, maakt hen niet uit. Doet er zich een valpartij voor, dan zeggen ze dat het hun fout niet is."

Hij komt ook met een praktijkvoorbeeld. "Neem nu de Challenge Mallorca: het was geen goede beslissing om daar te starten. Veel te gevaarlijk in dat weer. Ik wou daar geen bot breken. Het peloton wordt nerveuzer en nerveuzer, het worden steeds hectischere toestanden. Maar nu is elke wedstrijd even belangrijk en willen ze zich allemaal tonen. Alsof ze al in maart naar de baas willen stappen voor een nieuw contract voor volgend jaar."

Achtergrond
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023