Ex-renner Ludo Delcroix over generatiegenoot Patrick Lefevere: 'Als mens is hij nog zo groot'

Patrick Lefevere en Ludo Delcroix zullen nooit de beste vrienden worden. Dat heeft alles te maken met een incidentje tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne in 1978.

Amstel Gold Race 1977

Wielergoeroe Patrick Lefevere is al drie decennia lang ploegleider bij The Wolfpack en zijn voorgangers, maar was in een ver verleden ook zelf profrenner. Tussen 1976 en 1979 won hij onder meer Kuurne-Brussel-Kuurne en een rit in de Vuelta. Ook Ludo Delcroix maakte toen deel uit van het wielerpeloton.

Tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne in 1978 kwam het echter tot een akkefietje tussen de twee en daar is Delcroix 45 jaar later nog steeds kwaad om, zo vertelt hij in gesprek met Het Nieuwsblad. "Ik demarreerde en Lefevere volgde", doet hij zijn verhaal. "We sloten een deal dat ik alle werk zou doen, maar ook de koers zou winnen, en hij zou in het wiel blijven. We spraken een bedrag van 250 euro af."

Lefevere brak echter zijn woord. "Hij zweerde op de ogen van zijn kinderen dat hij zich aan de deal zou houden, maar spurtte me in de laatste rechte lijn nog voorbij. Hij moet nooit zeggen dat hij Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen heeft. Hij heeft die koers gestolen. Ik heb veel respect voor zijn carrière als ploegleider, maar als mens is Lefevere nog zo groot", aldus Ludo Delcroix.

Achtergrond
  • Photo Cor Vos © 2020