Niet iedereen snapt Merlier-transfer: 'Investering in sprint heeft kwaad bloed gezet bij entourage Evenepoel'

Tim Merlier geldt als een van de topsprinters in het peloton, maar toch deed zijn transfer sommigen de wenkbrauwen fronsen.

2023 Tour of Oman stage-1

Tim Merlier heeft zijn eerste zege van het seizoen binnen, maar toch begrijpt niet iedereen zijn transfer naar Soudal Quick-Step, waarvoor hij afgelopen week in de Tour of Oman voor het eerst raakschoot. In de Koers is van Ons gaat Het Nieuwsblad-journalist Jan-Pieter De Vlieger in op de grootste transfer van Soudal Quick-Step van afgelopen jaar.

"Voor mij is het niet de meest logische transfer van afgelopen winter", begint hij. "Eén heeft het kwaad bloed gezet bij de entourage van Evenepoel om te investeren in een sprinter en niet in de klimtrein." De wereldkampioen heeft er één helper bijgekregen ten opzichte van vorig jaar, namelijk de Tsjech Jan Hirt. Toch is de algemene opinie dat de ploeg nog niet sterk genoeg is om het op te nemen tegen teams als Jumbo-Visma en UAE Team Emirates.

Daarbij is De Vlieger ook niet overtuigd van de sportieve meerwaarde. Natuurlijk, Merlier zal zijn koersen winnen, maar is hij echt nodig? "Twee: welke koersen wil je winnen met Merlier? Je gaat naar de Giro met Evenepoel, naar de Tour met Jakobsen en naar de Vuelta met Merlier. Is het de investering waard om ritten te winnen in de Vuelta, terwijl Merlier ook nog niet echt een bewezen sprinter is in grote rondes?"

Merlier won weliswaar etappes in de Giro d'Italia en Tour de France, maar heeft meer moeite met de drie weken dan anderen. "Hij kan ook Vlaamse koersen winnen, maar daar zit je al tamelijk goed gestoffeerd bij Quick-Step en je probeert die ploeg om te bouwen naar het rondewerk. In dat opzicht vind ik het een moeilijk te plaatsen transfer."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023