Column | De UCI zou er goed aan doen een einde te maken aan al die koersen in het Midden-Oosten

Onze redacteur is geen fan van al die koersen in het Midden-Oosten. Hij ziet het als moreel witwassen en wil er zo snel mogelijk vanaf (en als ze dan toch gehouden worden, weet hij een veel betere invulling voor al die oliedollars)

UAE Tour 2021- stage 2

De Saudi Tour, Tour of Sharjah, de Tour of Oman en als klapstuk natuurlijk de UAE Tour. Het profpeloton strijkt sinds enige tijd aan het begin van het seizoen veelvuldig neer in het Midden-Oosten – en eigenlijk komt er ieder jaar wel een koers bij.

Het zijn evenementen die het daglicht nauwelijks kunnen verdragen. De wielersport staat sinds jaar en dag bekend als een sport van het volk, maar de koersen in golfstaten doen die reputatie geen eer aan.

In plaats van hordes aan uitzinnige fans, zijn het uitgestrekte zandvlaktes die de klok slaan in dergelijke landen. Alleen daarom al zou de UCI er goed aan doen om een einde te maken aan al deze wedstrijden.

Maar helaas is daar dus allesbehalve sprake van, de internationale wielerfederatie en de welbekende organisatoren (de ASO0 laten hun oren steeds vaker hangen naar de als cash cow fungerende wielerkoersen in mensonterende landen. Helaas plukt de sport daar zelf nog niet de vruchten van.

Moreel witwassen

Het cyclisme zit al een aantal jaren flink in de lift in landen zoals Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. In de laatstgenoemde oliestaat werd in 2016 zelfs het WK wielrennen georganiseerd. En vandaag de dag telt het profpeloton liefst twee ploegen met naamgevers uit het Midden-Oosten.

We kunnen dus wel stellen dat de oliesjeiks de koers hebben ontdekt. De UCI en ASO worden verleid vanwege een drietal redenen: geld, geld en nog eens geld. En ondertussen wordt het imago van landen die de mensenrechten niet al te hoog in het vaandel hebben staan moreel witgewassen.

Dat is op zichzelf natuurlijk al een buitengewoon kwalijke zaak, maar het wordt nog erger wanneer je je bedenkt dat de wielersport (nog) geen baat heeft bij de flinke geldsommen die vanuit het Golfgebied worden overgemaakt.

Als je dan toch de moeite neemt om op ordinaire wijze te cashen, zou het niet meer dan logisch zijn een deel van dat geld terug te investeren in de wielersport.

Veiligheidsvraagstuk

Je zou toch denken dat er met al dat oliegeld een daadkrachtig plan uitgerold kan worden dat ertoe leidt dat bijvoorbeeld het veiligheidsvraagstuk in het peloton eens serieus wordt aangepakt. Maar helaas is het tot nog toe gebleven bij aantal betuttelende regeltjes die geen zoden aan de dijk zetten.

En daarom is het zaak dat alle betrokkenen zich verenigen en hun ogen openen voor de problematiek in de wielerwereld. Het wordt tijd dat iedereen de mouwen opstroopt en ervoor zorgt dat renners minder vaak worden blootgesteld aan grote gevaren.

Om dit te bewerkstelligen zijn een aantal investeringen noodzakelijk, denk bijvoorbeeld aan de komst van een onafhankelijk orgaan dat toeziet op de veiligheid. Laat die oliedollars dan toch nog ergens goed voor zijn.

Columns
  • Photo LB/RBCor Vos © 2021