Bakelants over Van der Poel: 'Stel hij zou bij INEOS Grenadiers rijden, hoeveel zou hij dan winnen?'

Alpecin-Deceuninck heeft zich goed versterkt, maar moet nog altijd een aantal ploegen voor zich dulden in het voorjaar.

Media day at the Alpecin Deceuninck 2023

Dat stelt ook analist Jan Bakelants vast in Het Laatste Nieuws. Met onder anderen Søren Kragh Andersen en Quinten Hermans kwamen er steengoede renners bij, maar door de aanwezigheid van Mathieu van der Poel als kopman wordt de selectie naast die van machtsblokken als Jumbo-Visma, Soudal Quick-Step en INEOS Grenadiers gelegd.

"Ik moet de ploeg complimenteren met hun transfers", begint Bakelants zijn verhaal. "Ze zijn slim omgesprongen met hun budget en hebben de meeste waar voor hun geld gekregen. Van der Poel zal nog nooit zo'n sterke ploeg gehad hebben. En toch, je kan dit nog altijd niet vergelijken met de ploegmaats die Wout van Aert bij Jumbo-Visma heeft."

Eerder hebben andere analisten al geopperd dat Van der Poel misschien eens ergens anders moet kijken. "Ik vind het een interessant gedachte-experiment", vertelt ook Bakelants. "Stel dat Van der Poel bij INEOS Grenadiers zou rijden, wat dan? Dan heeft hij een ploeg die de koers van start tot finish kan dragen en komt hij elke keer in ideale positie in de finale. Hoeveel zou hij dan winnen?"

Bakelants ziet dat de Nederlander wat dat betreft zelf ook enigszins veranderd is. "Ik heb de indruk dat hij dat zelf steeds meer beseft: 'Ik heb geen 20 jaar meer', heeft hij al een paar keer gezegd. Maar goed, dit is in de praktijk niet aan de orde. Wat wel een belangrijke vraag is voor dit voorjaar: gaat zijn rug opspelen? Dat verhaal keert steeds terug, maar tegelijk stel ik vast dat hij de twijfelaars steeds lik op stuk geeft."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023