Pidcock na sprint-incident in Volta ao Algarve: 'Het was instinctief'

Tom Pidcock ging zijn boekje te buiten in de eerste etappe van de Volta ao Algarve, maar desondanks is hij heel tevreden over de gang van zaken..

Volta Algarve 2023-1

Tom Pidcock is gisteren op het matje geroepen door de UCI. De Brit ging onreglementair te werk in de sprint van de eerste etappe in de Volta ao Algarve en heeft daarvoor de rekening gepresenteerd gekregen. De alleskunner van INEOS Grenadiers kwam als vijfde over de streep, maar is teruggezet naar de laatste plaats. Daarnaast moet hij een boete van vijftig Zwitserse Frank betalen. "Het was niet juist om te doen", vertelt Pidcock tegen Cyclingnews.

De 23-jarige Brit zat lange tijd ver van achteren in de sprint en probeerde zich een weg naar voren te banen. Hij legde zijn hand op Luis Mendoca om hem zodoende voorzichtig aan de kant te duwen, maar de wedstrijdleiding was hier niet van gediend.

"In deze situatie was het puur instinctief, ik kwam op hoge snelheid aanzetten en wilde niet remmen. Het is voor mij de eerste race van het seizoen, dan is het nog even wennen. Ik moet vaker mijn ellebogen gebruiken, maar voor een lichtgewicht als ik is dat niet makkelijk", aldus Pidcock.

Hoe dan ook: Pidcock is nog altijd volop in de race voor het eindklassement in Algarve, er zijn geen strafseconden bij zijn tijd opgeteld. "Uiteindelijk maakt het geen verschil, ik sta nog steeds op dezelfde tijd. Maar ik begrijp de straf."

De trainer van Pidcock, Kurt Bogaerts, vertelde onlangs dat we in het begin van het wegseizoen nog geen grootse dingen hoeven te verwachten van zijn pupil. Maar het feit dat hij op de eerste wedstrijddag al meedoet in een massasprint, doet vermoeden dat de vorm wel degelijk aanwezig is.

"Het is belangrijk dat ik iedere koersdag aangrijp om te racen. Gisteren was behoorlijk chaotisch, maar het was een goed begin. Het is fijn om met een degelijke basis te beginnen aan het nieuwe seizoen. Voor het eerst in tijden heb ik het gevoel dat ik goed voorbereid aan de start van de eerste koers sta."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023