Arensman opnieuw pechvogel in Algarve, Tom Pidcock slaat dubbelslag: 'Hadden wat recht te zetten'

Tom Pidcock wint de vierde rit van de Volta ao Algarve, de Brit was oppermachtig en is nu ook klassementsleider.

Volta Algarve 2023-4

Tom Pidcock bleek zaterdag de sterkste in de vierde etappe van de Volta ao Algarve. De Britse allrounder was veruit de beste in een sprint bergop. Almeida werd tweede, de laatste podiumplek is voor de Belg Ilan Van Wilder.

Het peloton werd in de vierde rit over een heuvelachtig parkoers van Albufeira naar de Alto de Malhão (2,6 kilometer aan 9%) gevoerd. Met een aantal listige beklimmingen op het programma, was dit voor de klassementsmannen een ideale kans om het verschil te maken met het oog op de afsluitende tijdrit van zondag.

Pech voor Jumbo-Visma

De dag begon voor Jumbo-Visma allesbehalve ideaal. Sam Oomen kwam ten val in de openingsfase van de etappe en moest opgeven wegens een kwetsuur aan zijn schouder. Voorafgaand aan de start werd al bekend dat Owen Geleijn, een talent uit de opleidingsploeg, niet meer op zou stappen door een eerder opgelopen blessure. Zodoende zijn er nog maar drie mannen van de geelzwarte brigade in koers: Milan Vader, Tim van Dijke en Tobias Foss.

De koers werd in eerste instantie hard gemaakt door BORA-hansgrohe, de Duitse formatie rijdt in dienst van Jai Hindley. Maar ook de ploeg van Joäo Almeida, UAE Team Emirates, toonde zich regelmatig vooraan het peloton. De sterke kopgroep bestaande uit Lewis Askey, Mathias Vacek en Kasper Asgreen kreeg nauwelijks speelruimte, de voorsprong werd eigenlijk nooit groter dan één minuut. De koplopers werden veertig kilometer voor de finish ingerekend.

De finale begon aan de voet van de eerst passage van de Alto de Malhão, een kleine dertig kilometer voor de meet. Het tempo werd flink opgevoerd en een groot aantal renners moesten de rol lossen. Kobe Goosens en Rémi Cavagna kozen het hazenpad, maar zij werden vlak voor de voet van de laatste beklimming bijgehaald. Mede dankzij een grandioze versnelling van Matteo Trentin.

Pidcock wint, ongelukkige Arensman

Een kleine groep van ongeveer veertig renners trotseerden die steile, Spaanse puist. De grote afwezige: Thymen Arensman. De Nederlandse klassementsrenner kon geen rol van betekenis spelen in de laatste fase. Een lekke band kostte hem voor de tweede keer deze week de kop.

Op de laatste beklimming gooide Hindley als eerste de knuppel in het hoenderhok. Veel renners probeerden los te komen, maar dat lukte niet. Uiteindelijk was het Tom Pidcock die aan het langste eind trok door middel van een verschroeiende demarrage. Almeida en Van Wilder complementeerden het podium. De Brit heeft ook de leiderstrui te pakken.

De 23-jarige alleskunner is heel blij met zijn zege. "We hadden als team wat recht te zetten, dit is heel fijn. Morgen ga ik vol gas in de tijdrit."

Strijd om klassement in tijdrit

De nummers twee en drie in het klassement, Joäo Almeida en Ilan van Wilder, staan respectievelijk maar vijf en zeven seconden achter op Pidcock. Bovendien staan de gerenommeerde tijdritspecialisten Filippo Ganna en Tobias Foss ook maar een halve minuut achter. Het kan dus nog alle kanten op.

Nieuws
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2023