Interview | Sjoerd Bax leeft z'n droom bij UAE Emirates: 'Het lijkt wel alsof zij meer vertrouwen hebben in mij dan ik in mezelf'

Sjoerd Bax is vanaf dit seizoen in dienst bij UAE Team Emirates. Een nieuwe omgeving die garant staat voor tal van nieuwe uitdagingen. Zelf moet hij nog heel veel ontdekken, maar de ploeg voorziet in elk geval een rooskleurige toekomst voor de 27-jarige renner.

Vuelta Ciclista a Murcia 2023

Sjoerd Bax maakte de voorbije jaren een pijlsnelle ontwikkeling door. In 2021 stond de nu 27-jarige renner nog onder contract bij de continentale Metec-SOLARWATT-ploeg. In het daaropvolgende seizoen tekende hij bij Alpecin-Fenix en imponeerde hij met overwinningen in onder meer de Coppa Agostini, waar hij Alejandro Valverde klopte in een sprint-a-deux.

De goede resultaten van Bax bleven niet onopgemerkt: hij had de World-Tour ploegen voor het uitkiezen. Uiteindelijk zette de Gorcumer zijn handtekening onder een tweejarig contract bij UAE Team Emirates en mag hij dromen van een prominente rol in 's werelds grootste wedstrijden. "Het is een grote ontdekkingstocht, maar ik ben benieuwd hoe ver ik kan komen." 

Bax beleefde vorig seizoen zijn doorbraak en mag zich zodoende bij UAE voegen. De eerste kennismaking met zijn nieuwe ploeggenoten vond hij, naar eigen zeggen, 'best een beetje spannend', maar inmiddels voelt hij zich op zijn plek. "Je kent alle gezichten wel, maar in het begin moet je toch even wennen. Er heerst hier een familiaire sfeer, het bevalt goed."

'ik moet er nog achter komen waar mijn kracht precies ligt'

Het eerste contact met Tadej Pogacar is ook goed verlopen. "Ik heb nog geen uitgebreide gesprekken met het gehad, maar hij is oprecht geïnteresseerd en heel relaxed." 

Het lijkt een mooie basis te zijn voor een aantal vruchtbare jaren op het hoogste niveau in de wielersport. Bax heeft zich gemanifesteerd als een talent dat op veel verschillende terreinen uit de voeten kan, daardoor weet hij nog niet zeker waar zijn ambities liggen. "Ik weet eigenlijk nog steeds niet wat voor type renner ik ben. Ik moet er echt nog achter komen waar mijn kracht precies ligt." 

Maar de ploeg heeft het volste vertrouwen in de potentie van de Nederlandse allrounder. "Ze hebben gezegd dat ik, normaal gesproken, de Ronde van Vlaanderen ga rijden. Het lijkt wel alsof zij meer vertrouwen hebben in mij dan ik in mezelf. Dat is heel fijn, maar misschien ook wel een beetje gek", zegt Bax lachend.

'ik hoop op een overwinning in een semiklassieker'

De nummer twee op het NK van 2021 hoopt desondanks van grote waarde te kunnen zijn voor het team. "Het Vlaamse werk moet ik profieltechnisch heel goed aan kunnen, het is zeker de bedoeling dat ik aanwezig ben in de finale. Hopelijk kan ik Pogacar aan de overwinning helpen."

Bax vindt het echter lastig om zijn eigen ambities uit te spreken. "Stiekem hoop ik dit jaar wel op een overwinning in een semiklassieker, maar we zien wel waar het schip strandt."

De pas op late leeftijd prof geworden renner leeft nu eigenlijk z'n droom bij UAE, maar toch, dromen? Dat heeft deze nuchtere jongen eigenlijk nog nooit gedaan.

"Ik heb nooit echt de droom gehad om prof te worden. Toen ik eenmaal wedstrijden ging rijden, wilde ik eerst kijken of ik het wel leuk vond en goed genoeg ben om te gaan dromen. Ik weet niet of het realistisch is om te zeggen dat ik een grote klassieker ga winnen. Het is een ontdekkingstocht en ik weet nog niet waar het gaat eindigen." 

 

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023