Martinez blaakt van het zelfvertrouwen, geen verwachtingen voor Bernal richting Tour: 'We willen geen risico's nemen'

Daniel Martinez heeft veel vertrouwen opgedaan met zijn zege in de Volta ao Algarve. De Colombiaanse klassementsrenner kijkt uit naar de Tour de France en hoopt dat Bernal snel weer terugkeert op zijn oude niveau.

Volta Algarve 2023-5 tijdrit

Daniel Martinez verraste afgelopen zondag vriend en vijand door het eindklassement van de Volta ao Algarve op zijn naam te schrijven. De Colombiaan werd knap vierde in de afsluitende tijdrit en was zodoende al zijn concurrenten te slim af.

Voorafgaand hield eigenlijk niemand meer rekening met de kansen van Martinez, maar hij bewees uitstekend in vorm te zijn. "Dit is een mooie overwinning, stap voor stap bouw ik op richting revanche bij de Tour", vertelde de Zuid-Amerikaanse klimgeit tegen Cyclingnews.

Martinez, die vorig jaar niet verder kwam dan een teleurstellende 29e plaats in 'La Grande Boucle', zal dit jaar voor INEOS het kopmanschap voor zijn rekening nemen. De 26-jarige renner heeft goede hoop dat er dit jaar een beter resultaat in de pijplijn zit.

"Vorig jaar stond ik in goede doen aan de start, maar een infectie aan de luchtwegen gooide roet in het eten. Daar kon ik toen niet van herstellen. Maar de Tour is de grootste wedstrijd op de kalender en daar wil ik heel graag goed zijn, ik zie het jaar met veel vertrouwen tegemoet.

 Bernal wil ook de Tour rijden

Egan Bernal, landgenoot van Martinez, gaf onlangs ook aan graag de Tour te willen rijden. Maar het is zeer de vraag of de winnaar van 2019 op tijd zijn topvorm kan hervinden na de horrorcrash aan het begin van vorig jaar. "Onze focus ligt voornamelijk bij Martinez, we leggen Bernal geen verwachtingen op", zegt ploegbaas Rod Ellingworth.

Het nieuwe seizoen is stroef begonnen voor Bernal. Na een razendsnel herstel van zijn heftige valpartij, hoopte de 23-jarige klimmer dit jaar weer furore te kunnen maken. Maar een klein kwetsuur aan de knie zorgt ervoor dat de voorbereidingen niet helemaal ideaal verlopen. "De knieblessure heeft niks te maken met vorig jaar, maar we doen het rustig aan. We willen geen risico's nemen", aldus Ellingworth

Hoe dan ook: Martinez is ervan overtuigd dat Bernal sterker terug zal keren. "Egan is een voorbeeldprof en er is nog een lange weg te gaan richting de Tour waarin veel kan gebeuren. We zien wel hoe het komt."

Achtergrond
  • Lagoa - Portugal - cycling - Daniel Felipe Martinez (COL - INEOS Grenadiers) pictured during stage 3 of 49th edition of the Volta Algarve cycling race, timetrial individual Lagoa - Lagoa (24,4 km) - Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2023