📸 Dit is de finishfoto die uitsluitsel gaf in UAE Tour: Merlier won met 0,00028 seconden

We moeten even terugdenken aan de zerozerozerozerozerocinco van Alberto Contador. Aan de hand van deze foto bepaalde de UCI dat Merlier won.

UAE Tour 2023 men 2023

Over fotofinishes in het wielrennen is altijd veel te doen. Tom Pidcock denkt bijvoorbeeld nog steeds dat niet Wout van Aert de Amstel Gold Race van 2021 won, maar hij de triomfator had moeten zijn. Die van de UAE Tour in de sprint tussen Tim Merlier en Caleb Ewan kunnen we ook bijschrijven in die categorie.

Het duurde heel erg lang voor de UCI-jury gisteren een winnaar kon aanwijzen van een fascinerende sprint na een al even fascinerende waaieretappe in de woestijn. Caleb Ewan maakte het zegegebaar, even later wees de jury Tim Merlier aan als winnaar, dat trokken ze weer in, Merlier en Ewan keken gebroederlijk naar een tv-scherm en uiteindelijk was het toch Merlier die het podium op mocht als winnaar.

Dat het zo lang duurde, is niet zo gek. Het verschil was namelijk ook echt heeeeeel erg klein. De UCI moest het kleinste frameverschil van beelden gebruiken dat is toegestaan in het reglement gebruiken om de winnaar te kunnen bepalen.

28 tienduizendsten

Daaruit bleek dat Merlier 0,00028 seconden, oftewel 28 tienduizendsten, eerder bij de streep was. Hieronder zie je de foto aan de hand waarvan ze Merlier tot winnaar uitriepen.

Wij hebben er zelf nog even met een loep naar zitten kijken en zien inderdaad na lang turen een heel klein verschilletje tussen de band van de Ridley van Ewan en de Specialized van Merlier.

Vandaag zal er geen fotofinish aan te pas komen om de winnaar te bepalen, want er staat een 17,3 kilometer lange ploegentijdrit op het programma in de UAE Tour. In rit drie is de finish bergop, op de Jebel Jais. Donderdag mogen de sprinters hoogstwaarschijnlijk weer aan de bak.

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023