HomeZelf in het zadelOnderzoek wijst uit: stoempen loont, fietsen met hoge cadans veel minder efficiënt

Onderzoek wijst uit: stoempen loont, fietsen met hoge cadans veel minder efficiënt

Rij jij op een koffiemolentje? Als je harder wil fietsen kun je dat beter met een lagere cadans doen volgens wetenschappelijk onderzoek. Blijken al die stoempers op de grote plaat toch gelijk te hebben..

Sinds de jaren Armstrong is het in het profpeloton in zwang geraakt om met een heel klein koffiemolentje te rijden. Een (relatief) lichter verzet en malen maar in een enorm hoge cadans. Een hamster in een looprad is er soms niks bij. Sommige renners rijden wel met een cadans van 100.

En wat de profs doen, dat gaan wij goedwillende amateurs ook nadoen. Bij jou in je fietsgroepje rijdt ook vast iemand rond zich helemaal ongans pedaleert – of wellicht ben je het zelf… Dat is goed voor de knieën, maar als je zo hard mogelijk wil, kun je toch maar even beter een tandje bijschakelen, zo blijkt uit onderzoen.

Bicycling tekent dat op uit een onderzoek van International Journal of Sports Medicine. “Trappen met een cadans van meer dan 90 omwentelingen per minuut is voordelig voor professionele wielrenners, maar lijkt inefficiënt voor recreatieve fietsers”, schrijft hoofdauteur Federico Formenti.

Hij komt tot die conclusie na langdurig onderzoek met negen vrijwilligers, mannen en vrouwen tussen de 21 en 55 jaar, die ze zo hard lieten trappen dat ze in ademschuld kwamen. Dit moesten ze steeds doen aan een verschillende cadans, variërend van 40 tot 90.

Zelfde intensiteit, meer energie verbruiken

Het bleek dat naarmate de cadans toenam de hartslag steeds relatief meer toenam. En dat betekent weer dat dezelfde intensiteit van fietsen bij een hoge cadans meer energie vereiste, waardoor het minder efficiënt wordt.

Bij het fietsen met eenzelfde intensiteit, maar met een hogere cadans zagen de onderzoekers dat de hartslag met 15 procent toenam. Hun efficiëntie was afgenomen; ze konden minder/niet meer aan hun zuurstofbehoefte voldoen.

Voor mensen die wel graag (hard) met een hoge cadans willen blijven fietsen, zit er maar één ding op: harder trainen. Maar misschien wel verrassende spieren trainen, zegt Formenti. Want hij vermoedt dat mensen die een hoge trapfrequentie aanhouden veel energie verspillen omdat ze de houding ‘niet aankunnen’ op de fiets.

“Als iemand niet getraind is als fietser en heel snel probeert rond te draaien, kan er samentrekking optreden van de stabiliserende rompspieren om het ‘wiebelen’ te beperken.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Demi Vollering en Lotte Kopecky gaan voor andere aanpak: ‘Als we samen in Oudenaarde rijden, zullen we gesproken hebben’

Het is een niet geheel ondenkbaar scenario: net als in Strade Bianche blijken Demi...

Van Steenbeekdries tot Kanarieberg: de 10 Vlaamse helingen met de mooiste namen

De dag van de Omloop, de dag dat we voor het eerst weer al die hellingen met prachtige namen horen - zo slecht als de kasseien liggen, zo mooi zijn de namen. Dit zijn volgens ons de 10 mooiste heuvelnamen in Vlaanderen!

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

Loeisterke Kaden Groves schrijft Volta Limburg Classic op zijn naam

De Volta Limburg Classic, met onder andere Thijs Zonneveld aan de start namens BEAT...

Meer zoals dit

Zelf in het zadel | ‘Op de Haaghoek voelde ik me als in een wasmachine zonder pauzeknop’

In 'zelf in het zadel' schrijven onze redacteuren over hun eigen ervaringen op de racefiets. Deze keer over de befaamde/beruchte kasseistrook de Haaghoek.

Dit zijn onze 10 lievelingsproducten om te eten en drinken op de fiets

Onze redacteur zette op een rij wat hij het liefst eet en drinkt op de fiets. Eens of ontbreekt er iets in deze top 10?

Wielrennen in het donker: 5 onmisbare tips

Hoewel er steeds betere fietsverlichting op de markt is, krijgt nog steeds 1 op...