Interview | Søren Kragh Andersen voelt zich herboren bij Alpecin-Deceuninck: 'Waan me weer junior'

Soren Kragh Andersen heeft Team DSM na zeven jaar verlaten, nu blikt hij vooruit op zijn periode bij Alpecin-Deceuninck.

Media day at the Alpecin Deceuninck 2023

Søren Kragh Andersen koos er afgelopen winter voor om te vertrekken bij de ploeg die hem zeven jaar lang trouw bleef. De Deen verruilde Team DSM voor Alpecin-Deceuninck en hoopt zodoende weer terug te keren op zijn oude niveau. De 28-jarige coureur reed de voorbije jaren enigszins anoniem rond, maar kijkt ernaar uit om weer het maximale uit zichzelf te halen. "Ik geloof nog steeds dat ik een monument kan winnen." 

In 2020 beleefde Kragh Andersen, naar eigen zeggen, zijn beste jaar. Hij zette destijds dat seizoen luister bij met twee etappezeges in de Tour en tal van andere ereplaatsen in grote koersen. "Dat jaar was ik super stabiel, ik was de hele tijd goed."

Maar om dat niveau weer te benaderen is Kragh Andersen van mening dat een andere aanpak noodzakelijk is. "Ik ben DSM super dankbaar voor de kansen die ze mij hebben gegeven, maar het was tijd voor iets nieuws. Ik denk dat ik hier weer kan excelleren." 

"Ik was teleurgesteld dat ik niet was geselecteerd voor de tour"

Vorig jaar werd de Deense klassiekerspecialist niet geselecteerd voor de Tour en mistte daardoor de start in eigen land. "Ik was teleurgesteld en heb er weinig van meegekregen. In aanloop ernaartoe werkte ik hard om erbij te zijn, maar het mocht niet baten. Na de Tour werd ik geveld door zadelpijn en kon daardoor nooit de beste versie van mezelf laten zien." 

Desondanks vond hij het wel leuk om een landgenoot de wedstrijd te zien winnen. "Richting het einde heb ik toch nog wel wat gezien. Het was een grootse prestatie van Vingegaard. Ik ken hem niet, maar het lijkt me een aardige jongen. Dankzij zijn overwinning is wielrennen groter dan ooit tevoren in Denemarken." 

"Het is hier iets losser"

Kragh Andersen is nu weer helemaal in zijn nopjes met de nieuwe uitdaging bij Alpecin-Deceuninck. "Het grootste verschil tussen Alpecin en DSM is dat je je wat meer junior waant. Tijdens trainingen wordt hier vaker aangevallen of gesprint en dat vind ik heel leuk, dat had je niet bij DSM. Hier is het allemaal net iets losser." 

Desalniettemin is de nieuweling onwijs onder de indruk van de professionaliteit binnen de Belgische equipe. "Toen ik hier tekende was het nog een Pro-continentale ploeg, maar ik denk dat er weinig WorldTour teams zo professioneel zijn als deze."

In 2023 hoopt de veelwinnaar van weleer weer sportieve successen bij te schrijven. "Dit is voor mij een gouden kans. Er rijden hier veel wereldtoppers rond, ik ben ervan overtuigd dat ze mij richting mijn topniveau kunnen pushen." 

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023