HomeAchtergrondVictor Campenaerts rijdt Omloop met revolutionair schakelsysteem van Boonen en Gilbert: enorm...

Victor Campenaerts rijdt Omloop met revolutionair schakelsysteem van Boonen en Gilbert: enorm voorblad, virtueel binnenblad

Victor Campenaerts houdt wel van een beetje experimenteren en dus schakelt hij zaterdag letterlijk over op een ander systeem.

We berichtten al eerder over het bedrijf Classified Cycling dat met z’n Powershift-systeem een revolutie in de wielerwereld wil ontketenen. Met Tom Boonen, Philippe Gilbert maar ook Anna van der Breggen als aandeelhouder én ambassadeur bond het grote namen aan zich. Nu is daar ook een actief wielrenner bijgekomen: Victor Campenaerts.

De Belg van Lotto-Dstny gaat zaterdag bij de Omloop het Nieuwsblad gebruik maken van het nieuwe, revolutionaire schakelsysteem, meldt Het Nieuwsblad.

Campenaerts ruilt z’n vertrouwde Shimano-derailleurs, cassettes en voorbladen in voor die van Classified Cycling. Of voorbladen en derailleurs… Het voor het oog meest opvallende aan Powershift is dat het systeem gebruik maakt van maar één voorblad en derhalve dus ook maar één derailleur.

Op die manier hoeft er niet meer geschakeld te worden tussen het grote voorblad en het kleine voorblad als het bergop gaat. Een handeling die zelfs met de supermoderne elektronische schakelsystemen toch wat tijd kost. In de wielersport telt tegenwoordig elke seconde en dus is daar winst te behalen.

Enorm voorblad en virtueel binnenblad

Naar verluidt zal Campenaerts zaterdag met een enorm voorblad rijden waar maar liefst 62 tandjes opzitten en heeft hij een cassette die gaat van 30 tot 11 tandjes.

Hij kan toch ‘klein’ rijden omdat het geheim van Powershift is dat ze een systeem in de naaf van het achterwiel inbouwen dat ervoor zorgt dat je virtueel naar een kleiner voorblad schakelt: in het binnenste van het achterwiel zit een systeempje ingebouwd waardoor het wiel op dat moment minder omwentelingen maakt dan de cassette

Het enorme voorblad van Campenaerts, gespot in een verkenning van de Omloop. | Beeld: Will Jones/CyclingNews

Het schakelen gaat draadloos, zoals dat bij SRAM eTap ook al het geval is, maar gebeurt nog veel sneller: binnen 150 milliseconden. Je kunt zelfs staand schakelen via Powershift. Het systeem is ook verkrijgbaar voor ‘normale’ consumenten. Het kost zo’n 1300 euro.

Campenaerts is niet de eerste renner die met het systeem in competitie zal uitkomen. Op het NK beach reed winnaar Jules de Cock van BEAT Cycling ook al met het systeem in zijn Canyon strandfiets.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Demi Vollering en Lotte Kopecky gaan voor andere aanpak: ‘Als we samen in Oudenaarde rijden, zullen we gesproken hebben’

Het is een niet geheel ondenkbaar scenario: net als in Strade Bianche blijken Demi...

Van Steenbeekdries tot Kanarieberg: de 10 Vlaamse helingen met de mooiste namen

De dag van de Omloop, de dag dat we voor het eerst weer al die hellingen met prachtige namen horen - zo slecht als de kasseien liggen, zo mooi zijn de namen. Dit zijn volgens ons de 10 mooiste heuvelnamen in Vlaanderen!

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

Loeisterke Kaden Groves schrijft Volta Limburg Classic op zijn naam

De Volta Limburg Classic, met onder andere Thijs Zonneveld aan de start namens BEAT...

Meer zoals dit

Demi Vollering en Lotte Kopecky gaan voor andere aanpak: ‘Als we samen in Oudenaarde rijden, zullen we gesproken hebben’

Het is een niet geheel ondenkbaar scenario: net als in Strade Bianche blijken Demi...

Lefevere doet boekje open over wereld van sportsponsoringbureaus: ‘Met één zo’n farizeeër liggen we nog altijd in proces’

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat supermarktketen Jumbo na 2024 stopt of...

Van waterdragers tot topfavorieten: dit zijn de 11 Nederlanders die meedoen aan de Ronde Van Vlaanderen

1) Mathieu van der Poel Met Mathieu van der Poel hebben we uiteraard een topfavoriet...