Lefevere baalt na teleurstellend openingsweekend: 'Wie door de mand valt, moet toch eens kleur bekennen'

Patrick Lefevere is allesbehalve tevreden over de prestaties van zijn ploeg tijdens het Vlaamse openingsweekend.

Press Conference Deceuninck - Quick -Step - AGR 2019

Met een zesde plek in de Omloop het Nieuwsblad en een negende plek in Kuurne-Brussel-Kuurne, kan The Wolfpack moeilijk spreken van een geslaagde opener van het Vlaamse voorjaar. Lefevere ziet de superieure gele brigade van Jumbo-Visma de koers domineren, terwijl zijn renners achter de feiten aanrijden.

"Ik ben niet uit Rwanda teruggekeerd om dit te zien", vertelde een teleurgestelde Lefevere aan Het Nieuwsblad. Hij ziet zijn renners overklast worden door een ijzersterk Jumbo-Visma. "We moeten vaststellen dat zij nu de ploeg zijn die wij een paar jaar geleden waren. Zij domineren en wij zijn te licht bevonden."

Daarnaast ziet Lefevere zijn renners te defensief koersen. "Er zitten bij ons ook jongens die kunnen rijden zoals Benoot. Als Nathan Van Hooydonck in de kopgroep geraakt, dan kunnen er ook vier van ons mee zijn. Maar dat gebeurt niet. We willen de koe niet bij de horens vatten."

Kleine kanttekening: de twee speerpunten voor de klassiekers, Julian Alaphilippe en Kasper Asgreen, waren er in het openingsweekend nog niet bij. Alaphilippe koos voor een tweeluik in het Zuiden van Frankrijk (en won er ééntje van). Asgreen voelde zich wat ziekjes. Lefevere twijfelt echter of die twee voor de verlossing gaan zorgen. "Alaphilippe wint zaterdag de Faun Ardèche Classic, maar wordt er een dag later afgereden in de Faun Drôme Classic. En Asgreen? Die gaat heel goed moeten zijn en mag niet ziek worden."

Accent verleggen

Ook vorig seizoen liep het mis tijdens het voorjaar en zorgde Remco Evenepoel met zijn fenomenale zege in Luik-Bastenaken uiteindelijk nog voor de redding. Dat Quick-Step aan het evolueren is naar een team voor het rondewerk, heeft er volgens Lefevere weinig mee te maken. "Dit zijn dezelfde coureurs als twee jaar geleden! Ballerini won toen de Omloop. En Lampaert blijft Lampaert."

"Maar het klopt dat we het accent wat aan verleggen zijn binnen de ploeg. Het is dan ook duidelijk: wie door de mand valt, gaat toch eens kleur moeten bekennen. Er zijn er een paar die einde contract zijn. Als ze een verlenging willen, zit ik aan de andere kant van de tafel."

Afsluiten doet hij met een positieve noot. "Ik heb mij niet boos gemaakt, we moeten dit nu even ondergaan. Het seizoen is nog lang", aldus Patrick Lefevere.

Achtergrond
  • Photo PC/PN/Cor Vos © 2019