Michel Wuyts ontkent beschuldiging van Johan Bruyneel: 'Zou heel dom geweest zijn'

Het moddergooien tussen wieleranalist Michel Wuyts en voormalig US Postal-ploegleider Johan Bruyneel blijft maar duren...

Santos Tour Down Under - etappe 4 - 2011

Michel Wuyts en Johan Bruyneel zullen wellicht nooit de beste vriendjes worden. Al een hele week hebben ze het met elkaar aan de stok. Het begon nochtans allemaal heel onschuldig.

Even terugspoelen: in zijn podcast The Move, stelde Johan Bruyneel de strategie van UAE Team Emirates in vraag. De voormalige ploegleider van Lance Armstrong vond de knaldrang van Tadej Pogacar in de Ruta del Sol geen slimme zet. Wuyts reageerde scherp op die kritiek. "Als Johan Bruyneel de normen bepaalt, dan zijn we ver weg", zei hij. "Bruyneel is één van die mensen die het wielrennen een goeie twintig jaar geleden over de rand getild heeft."

Vervolgens was Bruyneel weer aan de beurt. In een lang bericht op Facebook maakte hij duidelijk dat Wuyts geen moraalridder moet spelen. Zo zou Wuyts in 2004 een Trek-fiets van de ploeg gevraagd hebben, in ruil voor het vernoemen van co-sponsor Berry Floor in de TV-uitzendingen.

Fiets teruggegeven

Michel Wuyts ontkent die beschuldiging en legt uit aan hln hoe de vork echt in de steel zat. "In het voorjaar van 2004, eind februari zowat, vroeg de marketing manager van Berry, Philippe Harinck, mij om in het Kortrijkse de presentatie te verzorgen van het voorjaarssegment van het team. Hij had nog een bijkomende opdracht voor me: Een interview met Armstrong in hartje Brussel, voor de partners van het bedrijf. Een uitdaging. Ik nam het interview af."

Wuyts werd rijkelijk beloond voor zijn werk. "Na afloop schonk het management mij een cadeau voor de beide opdrachten: een Magnumfles Bordeaux met inscriptie ‘Dank vanwege Berry Floor. Philippe Harinck kwam met een prettig toemaatje: een testperiode met een Trek-fiets van het team. Trek bracht toen met de Madone een naar eigen zeggen vooruitstrevende klimfiets op de markt."

"Nog voor de Tour, na een tocht of tien, leverde ik hem weer in. Ik leg er de nadruk op dat ik op geen enkel moment om een fiets gevraagd heb. Ik heb daar zelfs vooraf geen seconde aan gedacht. Dat zou als werknemer van een openbare televisiezender of zender tout court wel heel dom geweest zijn."

Achtergrond
  • Foto Wessel van Keuk/Cor Vos ©2011