📸 Dit is volgens een vakjury de beste racefiets van 2023

Wat een plaatje! Dit is de racefiets van het jaar 2023. In het artikel lees je alles over deze aeromachine!

Elk jaar verschijnen er weer tientallen nieuwe modellen van alle grote racefietsmerken waar we ons aan kunnen verlekkeren. Racefietsen zien er tegenwoordig ook echt uit als echte racemonster. De snelheid druipt er vanaf. Trappen is bijna niet meer nodig... Uit al die blitse nieuwe fietsen kiest de vakjury van de RAI jaarlijks de racefiets van het jaar.

En de keuze is dit jaar gevallen op een Nederlands merk dat niet actief is in de WorldTour, maar we natuurlijk wel kennen van onze zeer succesvolle baanwielrenners: Koga.

Met de winnende Kinsei Pro borduurt Koga ook voort op die razendsnelle baanfiets, die ze zelf de snelste fiets ter wereld noemen (al zullen de dijen van Harrie Lavreysen toch ook wel het een en ander bijdragen..)

Luchtweerstand te snel af zijn

Het juryrapport is uiteraard lovend over de fiets. "De KOGA Kinsei PRO geeft de vakjury een fantastische eerste indruk. Hier staat een echte racefiets. Fraai spuitwerk, top afmontage, een mooi frame: een echte WOW-factor! Eenmaal op de weg blijft deze eerste indruk overeind. De stijfheid van de racefiets is dik in orde. Goede stabiliteit en vertrouwen door de 28 mm banden."

De Koga Kinsei Pro is een high end-racefiets die volgens het ronkende persbericht van de firma is afgeleid van de gelijknamige fiets waarmee de Nederlandse baanwielrenners medaille na medaille pakken, maar dan helemaal geoptimaliseerd voor op de weg. 'Kinsei' betekent in het Japans vrij vertaald 'gemaakt voor goud' en tot elke vezel is deze aeroracer gemaakt om de luchtweerstand te snel af te zijn.

Specificaties van de fiets onder de foto 

Beeld: KOGA

De gegevens van de winnende fiets nog even op een rijtje:

Razendsnelle carbon aeroracer ✓ Gebaseerd op de snelste baanfiets ter wereld ✓ Geometrie geoptimaliseerd voor op de weg ✓ Volledig weggewerkte kabels ✓ Elektrisch schakelen op alle uitvoeringen ✓ Stuurpen deels verzonken in frame ✓ Aerodynamische voorvork en zadelpen ✓ 28mm Continental GP5000 banden ✓ Ruimte voor banden tot 32mm breed ✓ Selle San Marco Shortfit zadel ✓ Hydraulische schijfremmen.

De Koga Kinsei Pro is op dit moment nog niet verkrijgbaar voor consumenten, maar zal dat binnenkort wel zijn. De prijzen zijn nog niet bekend, maar we vrezen dat-ie niet heel goedkoop zal zijn...

Materiaal
  • Beeld; KOGA