HomeAchtergrondMarijn de Vries reageert op 'seksisme' jegens Kopecky: 'Het gaat bij wielrenners...

Marijn de Vries reageert op ‘seksisme’ jegens Kopecky: ‘Het gaat bij wielrenners altijd over gewicht, bij mannen én bij vrouwen’

Sommige wielervolgers vonden het seksistisch dat Lotte Kopecky zoveel vragen over haar gewicht kreeg. Marijn de Vries legt uit dat volgens haar niet zo is.

Lotte Kopecky won afgelopen zaterdag Omloop Het Nieuwsblad na een fraaie solo die ze begon aan de voet van de Muur van Geraardsbergen. In het vervolg van de wedstrijd wist de Vlaamse haar voorsprong te behouden en kwam ze juichend over de meet.

Na afloop, tijdens en voor de koers ging het veel over het gewicht van Kopecky. De renster van SD Worx viel afgelopen winter zo’n 3,5 kilo af. Sommige mensen schaarden dat onder de noemer seksisme. Marijn de Vries, toch een ‘fietsfeministe’, reageerde op dat verwijt.

Ze quotetweet een Britse wielercoach die met het verwijt komt en legt uit hoe het volgens haar zit. “Gewicht k ben de eerste die commentaar heeft op seksisme, maar dat het veel over Kopecky’s gewicht ging dit weekend is geen seksisme. Het gaat bij wielrenners, mannen én vrouwen, altijd over gewicht.”

Cruciale rol

“Gewicht speelt een cruciale rol bij prestaties. 3,5 kilo verliezen maakt enorm verschil bergop. Ook bij mannen ligt daar de nadruk op, als Wout van Aert 3,5 kilo verliest, wordt er zeker zoveel over gevraagd en gezegd. Zo niet meer. Dus zomaar ‘seksisme’ roepen – doe maar niet.’

Ze nuanceert dat nog wel een beetje door te stellen dat er wel de nadruk moet liggen op het woord ‘verantwoord’.  “Of er goed omgegaan wordt met gewicht is heel een andere (zeer belangrijke) kwestie. Dus meer aandacht besteden aan verantwoord gewicht en goede voeding in de topsport en verantwoord gewicht verliezen onder professionele begeleiding: doe maar wel.”

Lotte Kopecky verdedigt zaterdag haar titel in de Strade Bianche. Met 3,5 kilo minder zou ze daar in theorie nóg beter uit de voeten moeten kunnen dan vorig jaar. Maar Annemiek van Vleuten zal zinnen op revanche voor vorig jaar én afgelopen zaterdag, toen ze twee kilometer voor het begin van de Muur van Geraardsbergen lek reed.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Chris Froome schittert in eigen, hilarische versie van Bentley-reclame

Op sociale media is een hype ontstaan naar aanleiding van een reclamespotje van Bentley,...

Puck Moonen beleeft heftig wielerdagje: ‘Viel op een gegeven moment flauw op de achterbank van het busje’

Puck Moonen had tot 2021, na haar jaren bij Lotto Soudal, nog een contract...

Zonneveld ziet voor Jumbo-Visma weinig voordelen in fusie: ‘Het is geen keuze uit luxe’

In de podcast In het Wiel vertelt Thijs Zonneveld over het nieuws dat WielerFlits...

Meer zoals dit

De Cauwer over Van Aert en De Lie op EK: ‘Achteraf hadden ze de rollen beter om kunnen draaien’

Weer was het net niet voor Wout van Aert. Op het EK wielrennen op...

Wieleranalisten over mogelijke fusie Jumbo en Soudal Quick-Step: ‘Het lijkt haast onmogelijk te realiseren’

Het nieuws kwam gisteravond bij menig wielerliefhebber binnen als een donderslag bij heldere hemel....

🎥 Puck Pieterse neemt je mee op verkenning op het olympische MTB-parkoers: ‘Opgelet voor plankje!’

(Bijna) alle toppers uit het mountainbikecircuit zijn dit weekend afgezakt naar Élancourt, een gemeente zo'n...