Trek-talent Antonio Tiberi schiet kat minister San Marino dood: 'Wilde schietvermogen luchtbuks testen'

Antonio Tiberi is in in opspraak gekomen vanwege het plegen van een opmerkelijk strafbaar feit, en dat komt hem duur te staan...

Tour of Hungary stage 5

Antonio Tiberi is dinsdag veroordeeld voor een heel opmerkelijk strafbaar feit. De 21-jarige renner van Trek-Segafredo heeft in San Marino een kat doodgeschoten. En niet zomaar één: het ging om het huisdier van de San Marinese minister van toerisme. De voormalig wereldkampioen tijdrijden bij de junioren moet een boete van vierduizend euro betalen.

In het rechtbankverslag wordt meer context gegeven bij het opzienbarende feit. "De beklaagde loste vanuit het raam van zijn appartement schoten met een luchtbuks. Hij raakte opzettelijk het schedel van een kat."

Reacties van betrokkenen

De jonge Italiaan bekent schuld, maar  tekent daarbij aan dat het nooit zijn bedoeling was om de kat van het leven te beroven. "Ik wilde simpelweg het schietvermogen van de luchtbuks testen en mikte bijvoorbeeld op een verkeersbord. Ik geef toe dat het dom was om op een kat te richten, ik had nooit verwacht dat het wapen echt dodelijk zou zijn."

Federico Pedini Amati, de minister en eigenaar van de kat, vindt de straf aan de lage kant en reageert met onvrede op het verdict van de rechter. "Zulke mensen worden niet geaccepteerd in San Marino. De kat stoorde niemand en was al drie jaar lang bij ons. Je kan niet zomaar een huisdier doden en wegkomen met een boete van vierduizend euro."

Pelotonpraat
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2022