HomeAchtergrondFavorieten vrouwenkoers Strade Bianche: Nederland vs. Italië met Belgische topfavoriete?

Favorieten vrouwenkoers Strade Bianche: Nederland vs. Italië met Belgische topfavoriete?

Een ijzersterk vrouwenpeloton bedwingt aanstaande zaterdag de Toscaanse gravelwegen in Strade Bianche. Wieler Revue blikt vooruit!

De vrouwen maken zaterdag voor de negende maal hun opwachting in Strade Bianche. Wieler Revue blikt alvast vooruit en zet de favorieten op een rij.

In 2022 won Lotte Kopecky. De Belgische animeerde lange tijd de koers en klopte uiteindelijk Annemiek van Vleuten in de sprint. Vorige week schreef de renster van SD-Worx nog Omloop Het Nieuwsblad op haar naam, we kunnen dus wel stellen dat ze in uitstekende vorm verkeert. Mede daarom is ze wat ons betreft ook deze week weer topfavoriet.

Hattrick voor Van Vleuten?

De concurrentie in de top van het vrouwenpeloton is echter moordend, onder meer tweevoudig winnares Annemiek van Vleuten zal een gooi doen naar de winst en hoopt zodoende haar hattrick in ‘L’Eroica’ te voltooien. De Nederlandse kende vorige week pech in de finale van de Omloop en kon geen rol van betekenis spelen. Maar komend weekeinde is ze ongetwijfeld weer op de afspraak.

Nederland heeft nog een ijzer in het vuur, namelijk Demi Vollering. De altijd goedlachse klimster kan goed uit de voeten op gravel getuige haar zege op het NK Gravel van 2021. In de schaduw van kopvrouw Kopecky moeten we zeker rekening met haar houden.

Het podium werd vorig jaar gecomplementeerd door Ashleigh Moolman-Pasio. De Zuid-Afrikaanse renster is ook dit jaar weer iemand om rekening mee te houden. Ze toonde zich van voren tijdens de Ronde van Valencia eerder dit seizoen en hoopt ditmaal uiteraard op een (nog) beter resultaat.

Thuisfavorieten

Elisa Longo Borghini (UPDATE: Elisa Longo Borghini is ziek en moet afzeggen) is ten allen tijde iemand om rekening mee te houden. De winnares van 2017 is prima aan het seizoen begonnen met de eindzege in de UAE Tour en heeft haar zinnen gezet op een tweede triomf op de Toscaanse gravelwegen.

Mocht alles meezitten en ze over wonderbenen beschikken zaterdag, dan kan Elisa Balsamo wellicht voor een verrassing zorgen. Maar we zouden er geen geld op inzetten, want in principe is de koers en zeker ook de slotklim naar het plein in Siena te zwaar voor haar.

Eervolle vermeldingen

Katarzyna Niewiadoma en Cecille Uttrup Ludwig staan bekend als twee gelouterde klimmers en zijn in staat om bij tijd en wijle een groots nummer op te voeren. In goede vorm kunnen deze dames meedingen om de podiumplaatsen.

Nog een leuk detail: Puck Pieterse doet ook mee. De nummer twee op het voorbije WK-veldrijden maakt voor het eerst kennis met de ‘steratto’. In de Omloop van het Hageland maakte ze haar wegdebuut en liet ze zich al van voren zien op de kasseien. Wat kan ze op gravel?

De vrouwenwedstrijd is zaterdag voorafgaand aan de wedstrijd van de mannen. Je kunt de koers volgen op Eurosport 1 en Sporza (eerst op Eén, daarna op Canvas). De uitzending begint om 11.50 uur en de finish wordt verwacht rond 13.30 uur.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

7 Tips waarmee het fietsen in de bergen nét even wat minder zwaar wordt

In de bergen fietsen is fantastisch, maar kan natuurlijk ook loodzwaar zijn. Onderstaande 7 tips maken het misschien net even wat minder zwaar. Doe er je voordeel mee!

Vingegaard: ‘Als Van Aert nog een tandje bijsteekt, kan hij zelf voor eindzege in de Tour gaan’

Over een maand vindt in Bilbao de Grand Départ van de Ronde van Frankrijk...

Tadej Pogacar: ‘Als ik Evenepoel was, zou ik altijd de Tour rijden’

Tadej Pogacar liep een polsbreuk op bij een val tijdens Luik-Bastenaken-Luik, maar de Sloveen...

🎥 Puck Pieterse verlengt contract en viert het met superlange wheelie terwijl ze meer dan 250 watt rijdt

Puck Pieterse rijdt nog tot 2027 bij de ploeg van de gebroeders Roodhooft. Dat...

Meer zoals dit

Tadej Pogacar: ‘Als ik Evenepoel was, zou ik altijd de Tour rijden’

Tadej Pogacar liep een polsbreuk op bij een val tijdens Luik-Bastenaken-Luik, maar de Sloveen...

Tourploeg Jumbo-Visma: Vingegaard omringd door drie Belgen, Kuss dubbelt, geen Roglic

We mogen stilaan beginnen aftellen naar de start van de Tour. Over één maand...

Tadej Pogacar vanuit Sierra Nevada: ‘Vorm is niet zo slecht als ik dacht’

Over één maand vindt in Bilbao al de Grand Départ van de Ronde van Frankrijk...