Voor wie nog een profcarrière ambieert, focus op de UAE Tour: 'We reden met 50 watt'

Renners en oud-renners vertellen over de trage en saaie UAE Tour. Ze zijn duidelijk niet echt fan van rijden door de woestijn.

UAE Tour 2023 men 2023 stage-5

De UAE Tour zit er weer op en kreeg in Remco Evenepoel een mooie winnaar - en ook Dylan Groenewegen pakte zijn etappe mee. Maar het valt toch in het niet bij wat we tegelijkertijd in het Vlaamse openingsweekend te zien kregen, en komende zaterdag in de Strade Bianche te zien krijgen.

Dat vinden ook de renners, want eerder al zei Thomas De Gendt dat hij achter de Playstation een hogere hartslag heeft bij het spelen van GTA dan wanneer hij op de fiets zit in het peloton van de UAE Tour. Daarom koos hij maar voor de vlucht om toch nog een beetje z'n wattages te kunnen trappen.

Een verhaal dat de aan het einde van het vorige seizoen gestopte Stijn Steels maar al te bekend voorkomt. De Belg praatte erover in De Tribune, de podcast van Sporza.

"Ik heb er ooit een rit gereden waarin we het eerste halfuur 50 watt reden. Met Jasper De Buyst en Victor Campenaerts viel ik aan, om een bepaald wattage te trappen. Ook al wisten we dat we ingelopen zouden worden voor de eindstreep."

Niet alle vluchtgezellen begrepen overigens het doel van de ontsnapping vertelt Steels in een mooie anekdote. "Een Italiaan van de Bardiani-ploeg die meeging, had ons plan niet begrepen. Hij deed er alles aan om uit de greep van het peloton te blijven, haha."

Maar de moraal van het verhaal is duidelijk: het is dodelijk saai in de UAE Tour en het gaat er niet hard. "Niemand wil wegrijden, het is altijd rechtdoor en je fietst door de woestijn. Vaak zelfs lelijke woestijn ook nog. Alleen voor Team UAE is de UAE Tour de op een na belangrijkste koers van het jaar."

Geen categorie
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023