Tom Boonen over verhoudingen Jumbo-Visma: 'Van Baarle is een kopman, start op gelijke voet met Van Aert'

José De Cauwer vertelde voor Omloop dat we Dylan van Baarle niet groter moeten maken dan hij is, maar Tom Boonen denkt daar anders over.

Omloop Het Nieuwsblad Elite men 2023

In de podcast Wielerclub Wattage vertelt de ex-wereldtopper over de verhoudingen binnen Jumbo-Visma. "Dylan van Baarle is een renner die voor zichzelf vaak de goede omstandigheden creëert. Dat is gewoon zo, want dat heeft hij in het verleden ook vaak gedaan. Hij gaat dat bij Jumbo-Visma niet ineens anders doen. Hij is een goede kopman naast Van Aert, maar hij is wél een kopman. Van Baarle is geen helper."

Die gaat naar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix met in gedachte om zelf te winnen, stelt Boonen. "Als hij écht zelf niet meer kan winnen, gaat hij Wout helpen. Ik denk dat ze op gelijke voet starten. Met dezelfde ambitie. Het voordeel voor Van Baarle is dat Wout de stoorzender is naar andere ploegen. Hij acteert beter in de situatie waarin hij nu zit dan in de situatie waarin hij zat bij INEOS Grenadiers."

Stijn Devolder

Boonen maakte zelf mee dat hij zijn benen stil moest houden omdat een ploegmaat vooruit was. "Ik ben nooit gefrustreerd geweest na de koers, maar in de koers zelf wel. Ik had een Ronde van Vlaanderen meer kunnen winnen, maar die werd gewonnen door Stijn Devolder. Dat is geven en nemen. Je moet leren koersen met verschillende kopmannen en om dat altijd in je voordeel uit te laten draaien is niet makkelijk."

Boonen vertelt nogmaals dat Van Baarle veel baat heeft bij de aanwezigheid van Van Aert. "Qua uithouding zijn ze redelijk vergelijkbaar, maar Wout is in de sprint natuurlijk altijd de snelste van de twee. Alleen opent dat juist deuren voor Van Baarle."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut /PN/Cor Vos © 2023