Voorbeschouwing Tirreno-Adriatico: spektakel vanuit alle hoeken en standen (met Van der Poel én Van Aert)

In Italië zet het peloton zich schrap voor de Tirreno-Adriatico. De Italiaanse rittenkoers staat ieder jaar garant voor mooie koers. We blikken vooruit!

Tirreno-Adriatico 2021 stage-3

Naast Parijs-Nice staat er komende week nog een etappekoers op het programma. De andere helft van het wielerpeloton strijkt neer in Italië voor de Tirreno-Adriatico. Veel renners met ambities in de Giro, hebben een doel gemaakt van deze wedstrijd. Wieler Revue doet haar verwachtingen alvast uit de doeken.

De voorbije edities deelde Tadej Pogacar de lakens uit. De Sloveense veelwinnaar liet geen spaan heel van zijn concurrenten en won het eindklassement twee keer aaneen. Dit jaar laat de renner van UAE Team Emirates de 'Koers van Twee Zeeën' aan zich voorbij gaan ten faveure van Parijs-Nice.

Parkoers

Op dag één staat er een individuele tijdrit gepland. Heel spannend is dit niet, het is een korte inspanning (slechts twaalf kilometer) over een pannenkoekvlak traject, daar zullen geen grote verschillen ontstaan. De twee daaropvolgende dagen zijn voorbestemd voor sprinters.

De mannen met klassementsambities kunnen de kaarten dus tot en met dag drie tegen de borst houden. Maar het spektakel zal daarna weldra losbarsten. Etappe vier: een lange heuvelrit, in de eindfase bedwingen de renners meermaals een lokale lus met flink wat hindernissen. Zaak om bij de les te zijn.

Daags erna is er voor de klimmers geen weg meer terug. Een glooiende aanloop leidt het peloton naar een aankomst op de Sarnano Sassotteto (13,2 km á 7,2%) hier zal waarschijnlijk de genadeklap worden uitgedeeld.

De één na laatste rit valt te vergelijken met de vierde. Andermaal een heuvelachtig circuit in de finale, renners krijgen hier de kans om voor de laatste maal het verschil te maken. Zondag wordt de Tirreno-Adriatico besloten met een vlakke etappe.

Favorieten

Tal van goede renners maken hun opwachting in de wedstrijd van de Tyrreense Zee naar de Adriatische Zee, het is daarom lastig om een onbetwiste favoriet uit te kiezen.

Natuurlijk moeten we eerst Mathieu van der Poel en Wout van Aert benoemen. Na hun duel op het WK in Hoogerheide is dit de eerste keer dat ze elkaar weer tegenkomen. Voor het klassement doen ze niet mee, maar ze pikken vast hun rit uit.

Voor het klassement heeft UAE Team Emirates ontegenzeggelijk het sterkste team meegenomen naar Italië. De  formatie uit het Midden-Oosten schuift Joao Almeida en Adam Yates naar voren.

BORA-hansgrohe zal ongetwijfeld ook het nodige gevaar gaan stichten. Zij hebben met Aleksandr Vlasov en Jai Hindley twee capabele coureurs meegenomen. Het blok van Jumbo-Visma liegt er op papier niet om. Al is het zeer de vraag hoe het met de vorm van Primoz Roglic en Wilco Kelderman is.

In de vorm van Thymen Arensman heeft Nederland nog een potentiële kanshebber in de gelederen. De renner van INEOS Grenadiers deelt het kopmanschap echter met de sluwe Geraint Thomas.

Eenlingen die mee kunnen dingen om de ereplaatsen: Giulio Ciccone, Enric Mas, Ben O'Connor en Mikel Landa. Het moge duidelijk zijn: het wemelt van de wereldtoppers op de startlijst.

En dat is ook op sprintgebied het geval, want Jasper Philipsen, Fabio Jakobsen, Mark Cavendish, Dylan Groenewegen en Biniam Girmay (we rekenen hem even bij de sprinters) zijn ook naar Italië afgereisd.

De eerste etappe van Tirreno-Adriatico is maandag vanaf 13:15 uur te volgen op Eurosport, net als de dagen erna.

Achtergrond
  • Photo LB/RB/Cor Vos © 2021