Tom Pidcock zegeviert in de Strade Bianche na indrukwekkende solo, Van der Poel komt niet in het stuk voor

Tom Pidcock voerde in de Strade Bianche een Pogacar-nummertje op en kwam als eerste boven op de Piazza Del Campo.

Strade Bianche men elite 2024

De zon scheen, de hemel was helerblauw en de grindstroken lagen er kurkdroog bij in de 17e editie van de Strade Bianche. Supersterren Wout van Aert en Tadej Pogacar laten de Italiaanse openingsklassieker helaas aan zich voorbijgaan en dus kreeg Mathieu van der Poel de favorietenrol toegewezen.

Alessandro De Marchi (Israel-Premier Tech), Sven Erik Bystrøm (Intermarché-Circus-Wanty) en de 19-jarige Iván Romeo (Movistar Team) vormden de vroege vlucht van de dag. Met nog 50 kilometer te gaan was het Alberto Bettiol die de koers openbrak op de Monte Sante Marie, ofwel de Cancellara strook. De Italiaan en voormalig winnaar van de Ronde van Vlaanderen, kreeg het gezelschap van Tom Pidcock en Andrea Bagioli. In de achtergrond werd Peter Sagan overboord gegooid. Ook Alaphilippe raakte verzeild in een achtervolgend groepje.

In een technische afdaling met veel grind gebruikte Pidcock zijn offroad-skills om van zijn twee kompanen weg te rijden. Hij sloeg meteen een grote kloof en sloot aan bij koplopers Bystrøm en De Marchi. Bettiol kwam ten val en Bagioli liet zich terugzakken.

Finale

Op 42 kilometer van de finish in Siena gooide Van der Poel een eerste bommetje, zonder veel schade. Het hoge tempo zorgde ervoor dat het groepje favorieten helemaal uiteen brokkelde. Bilbao, Kron en Madouas sloegen een kloof. Van der Poel kreeg het moeilijk op de grindstroken en moest passen. Simmons, Valter, Benoot, Grégoire, Costa en Formolo kwamen later aansluiten. Vooraan gooide Pidcock De Marchi overboord. De Brit reed 25 seconden voor de achtervolgende groep uit en probeerde er, net als Pogacar vorig jaar, een solo van te maken. Spannend!

De achtervolgende groep reed zich helemaal te pletter in een poging de kloof met Pidcock te dichten. Benoot leek de sterkste in die groep en haalde op 17 kilometer van de finish uit met een flinke demarrage én een opvallend handgebaar richting ploegmakker Attila Valter. Op de laatste grindstrook van de dag daalde de voorsprong van Pidcock tot slechts 10 seconden.

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023