HomeNieuwsRazende Roglic: Sloveen van Jumbo winnaar van vierde etappe Tirreno-Adriatico

Razende Roglic: Sloveen van Jumbo winnaar van vierde etappe Tirreno-Adriatico

Primoz Roglic heeft zijn eerste zege van het seizoen geboekt. De Sloveen was de beste in een spurt heuvelop. Wilco Kelderman werd vierde.

Er stond een zware heuvelrit op het programma van liefst 218 kilometer. Na een lange aanloop van 160 kilometer, legden de renners drie keer een lokale lus af met daarin een korte maar desondanks steile beklimming richting de finish. Op het oog spek naar de bek van renners zoals Van der Poel en Van Aert.

Het tempo lag gedurende de etappe zo hoog, dat er nauwelijks ruimte was voor een vroege vlucht. Tot aan de start van de eerste lus, bleef het peloton nagenoeg bijeen. Mikkel Honoré was er als de kippen bij om als eerste een aanval te plaatsen, maar die uitvalpoging werd al gauw een halt toegeroepen.

Aanvalslustige Alaphilippe

Aan de voet van de eerste beklimming schoven de mannen van Soudal-Quickstep naar voren, de Vlaamse formatie voelde zich genoodzaakt om de koers hard te maken. Peter Sagan, iemand die dit soort ritten normaal heel goed aankon, moest al heel vroeg de rol lossen. En ook Girmay kon het tempo niet bijbenen.

Op 35 kilometer van de finish, een kleine kilometer voor de top van de eerste lus, gooide Alaphilippe de knuppel in het hoenderhok. De krachtsinspanning van de Fransman kwam Van der Poel duur te staan, de Nederlander kende een slechte dag. Na de eerste schifting zaten er nog zo’n 40 renners in het eerste peloton.

Na een korte afdaling en een aantal vlakke kilometers, maakten de mannen zich op voor de tweede beklimming richting Tortoretto. Inmiddels waren alle gelosten, waaronder Van der Poel, weer aangesloten. Maar dat was van korte duur. De allergrootste verrassing: Tom Pidcock, de man in vorm, moest het peloton vroegtijdig laten gaan.

Van Aert en Pidcock tegen de grond

Omdat de overige kanshebbers zich rustig hielden, waren alle ogen gericht op de laatste steile beproeving. Maar vlak voor de voet gingen Van Aert en Pidcock gezamenlijk tegen de grond. Een merkwaardige samenloop van omstandigheden, maar de fysieke schade bleef gelukkig beperkt.

Eenmaal aangekomen bij die puist, volgden de aanvallen elkaar in een rap tempo op. Uiteindelijk kwam het aan op een sprint in de sterk uitgedunde groep. Primoz Roglic verraste iedereen, inclusief hemzelf, en kwam als eerste over de meet na een loodzware dag in het Italiaanse heuvellandschap. Julian Alaphilippe werd tweede, de laatste podiumplaats viel ten prooi aan Simon Yates.

Ganna kon het tempo niet bijhouden in de finale en moet zodoende zijn leiderstrui afstaan aan Lennard Kämna. De Duitser heeft een voorsprong van zes seconden op Primoz Roglic. Wilco Kelderman is de beste Nederlander, zijn achterstand in het algemeen klassement bedraagt vijftien seconden.

Morgen staat de koninginnenrit in de Tirreno-Adriatico op de planning. Het peloton mag zich opmaken voor een 166 kilometer lange rit. Na een glooiende aanloop eindigt de vijfde etappe bovenop de Sarnano Sassotetto.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Dit zijn de starttijden van de favorieten, Nederlanders en Belgen in de Dauphiné-tijdrit

Na drie sprint-achtige aankomsten met twee keer Christophe Laporte als winnaar en één keertje...

Interview | Wout van Aert over groene ambities en record Sagan: ‘Spreekt me minder aan’

Wout van Aert vertoeft samen met Wilco Kelderman in een Zwitserse berghut om de...

Bossuyt en Aerts slaan handen in mekaar: ‘We denken dat we een spoor hebben’

Het zijn moeilijke tijden voor Toon Aerts en Shari Bossuyt. Beide renners werden betrapt...

Groenewegen en Bennett gedeclasseerd in Dauphiné: ‘Sorry voor het remmen UCI’

De derde rit in de Dauphiné is de enige etappe die echt op maat...

Meer zoals dit

Dit zijn de starttijden van de favorieten, Nederlanders en Belgen in de Dauphiné-tijdrit

Na drie sprint-achtige aankomsten met twee keer Christophe Laporte als winnaar en één keertje...

Groenewegen en Bennett gedeclasseerd in Dauphiné: ‘Sorry voor het remmen UCI’

De derde rit in de Dauphiné is de enige etappe die echt op maat...

Jumbo-Visma schiet weer raak: Christophe Laporte wint ook derde etappe in Dauphiné

Een saaie dag in de Dauphiné. Dat is wat het was. Lorenzo Milesi (Team...