Wind speelt Tirreno en Parijs-Nice parten: etappes ingekort en afgelast

De wind zorgt normaal gesproken voor spektakel in de wielersport, maar vandaag is dat niet het geval: de ritten in Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice worden ingekort

Tirreno - Adriatico 2023 Stage 4

De organisatie van Tirreno-Adriatico heeft besloten de slotklim in de koninginnenrit naar Sassotteto ruim twee kilometer in te korten. Het skigebied op bijna 1.500 meter hoogte wordt geteisterd door harde windstoten.

RCS Sport, de welbekende organisator van deze Italiaanse rittenkoers, trekt de finishstreep 2,4 kilometer eerder dan gepland. De beklimming is zodoende nog 'maar' 10,7 kilometer lang en de finish ligt nu op 1.268 meter hoogte. Desondanks is de laatste beproeving nog steeds behoorlijk lastig, het wegdek loopt omhoog aan een gemiddelde van 7,3%.

In Parijs-Nice speelt de wind vandaag ook een grote rol. Météo France heeft code oranje afgekondigd voor het departement Alpes-Maritimes. De zesde etappe wordt grotendeels afgewerkt in dit gedeelte van Frankrijk. De ASO heeft eveneens besloten om de rit in te korten: het eerste deel wordt geneutraliseerd, daarna worden de coureurs losgelaten met nog 117 kilometer te gaan.

De deelnemers van Parijs-Nice zetten zich schrap voor een heuvelachtige finale. Vanaf 60 kilometer voor de finish volgen de listige klimmetjes elkaar in een rap tempo op.

Update: Zesde etappe Parijs-Nice afgelast

Wegens het aanhoudende noodweer in Frankrijk, voelt de wedstrijdorganisatie zich genoodzaakt om de zesde etappe van Parijs-Nice te schrappen. De wind raast nog altijd voort en dus acht de ASO het onveilig om de renners van start te laten gaan.

"Na meerdere opties overwogen te hebben, zijn we tot de conclusie gekomen dat dit de enige juiste beslissing is. We willen de veiligheid van renners kunnen garanderen. De harde wind, die ervoor zorgt dat bomen omvallen, maakte de afgelasting onvermijdelijk", vertelt een woordvoerder van de organisatie.

Nieuws
  • Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos © 2023