Hattrick voor Roglic: Sloveen wint derde rit op rij en algemeen klassement Tirreno-Adriatico

Roglic heeft zijn onaantastbare status andermaal kracht bij gezet. De Sloveen wint wéér een rit in Parijs-Nice en is ook officieus eindwinnaar.

Tirreno - Adriatico 2023 Stage 6

Primoz Roglic heeft de zesde etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen. Het is alweer de derde zege in drie dagen voor de veelwinnaar. Tao Geoghegan Hart werd tweede, de laatste podiumplek in de daguitslag was voor Joao Almeida.

Vandaag stond de veelbesproken 'Tappe del Muri' op het programma. De naam zegt het al, het parkoers stond bol van de steile muurtjes. Deze rit is tevens de laatste kans voor de klassementsmannen om het verschil te maken. Mede daardoor was de start behoorlijk nerveus, er ontstond een lange strijd om in de vlucht van de dag te geraken.

Uiteindelijk ontstond er een sterke kopgroep. Mathieu van der Poel probeerde ook mee te springen, maar hij kon het niet bolwerken. Onder meer Mike Teunissen, Quinn Simmons en Alessandro De Marchi behoorden tot de groep die er vroegtijdig van door gingen. Deze hardrijders kregen echter geen ruimte om iets uit te richten.

Jumbo maakt dienst uit

Het parkoers bestond uit drie lokale rondes van 34 kilometer. Op de eerste lus hield iedereen zich nog rustig, maar het barstte volop los toen de renners voor de tweede maal het parkoers betraden. Op veertig kilometer van de finish toonde Wout van Aert zich aan de kop van het peloton, zijn krachtsinspanningen zorgde ervoor dat het peloton op spectaculaire wijze in stukken barstte: er bleef slechts vijftien man over.

Echter ging niet alles goed bij Jumbo. Kelderman deed in diezelfde fase zijn reputatie van brokkenpiloot weer eer aan: de Nederlander kwam knullig ten val en keerde niet meer terug aan het front. Later werd bekend dat Dylan van Baarle afstapte wegens 'fysiek ongemak'.

De aanvalslustige benadering van Van Aert leidde tot opmerkelijke taferelen. De Belg reed zo hard dat een aantal knechten de rol moesten lossen, hierdoor moest de kopman en klassementsleider, Primoz Roglic, af en toe wat gaten dichten.

Tactiek leidt tot moeilijkheden

Aleksandr Vlasov zag zodoende zijn kans schoon in de laatste ronde en trok ten aanval. De Rus stond op slechts 21 seconden van Roglic en had al snel dertig seconden voorsprong op het peloton. Doorgaans staan Jumbo-Visma en UAE Emirates bekend als twee wedijverende ploegen, maar ditmaal sloegen ze de handen ineen voor de achtervolging.

Dankzij het tijdelijke pact tussen UAE, Jumbo en later ook nog INEOS Grenadiers, wordt Vlasov nipt op tijd ingerekend. In de absolute slotfase volgt er een wirwar aan aanvalspogingen. Op de laatste beklimming richting de finish, een puist van 500 meter aan 16 procent, gooiden de toppers hun kaarten op tafel.

Ondanks dat het ploegenspel van Jumbo niet vlekkeloos verliep, was Roglic alsnog de beste van de achtkoppige kopgroep. De Sloveen voltooit zodoende zijn hattrick door Tao Geoghegan Hart en Joao Almeida nipt te kloppen in een sprint.

Het algemeen klassement is daarmee ook beslist, Almeida en Geoghegan Hart worden tweede en derde achter Roglic. Morgen volgt er nog een vlakke etappe.

Nieuws
  • Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos © 2023